Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zeci de mii de persoane au protestat la Paris împotriva procreării asistate medical

zeci_de_mii_de_manifestanti_au_protestat_la_paris_in_apropiere_de_senat_impotriva_proiectului_de_lege_care_ofera_dreptul_femeilor_celibatare_si_lesbiene_sa_recurga_la_tehnici_de_procreare_asistata_medical.jpeg

Zeci de mii de manifestanti au protestat la Paris, în apropiere de Senat, împotriva proiectului de lege care ofera dreptul femeilor celibatare si lesbiene sa recurga la tehnici de procreare asistata medical.
Zeci de mii de manifestanti au protestat la Paris, în apropiere de Senat, împotriva proiectului de lege care ofera dreptul femeilor celibatare si lesbiene sa recurga la tehnici de procreare asistata medical.
Image source: 
Louise Nordström, France 24

Oamenii au cerut retragerea proiectului de lege prin care se va oferi posibilitatea tuturor femeilor - cuplurilor de lesbiene şi femeilor celibatare, să recurgă la procrearea asistată medical. În prezent proiectul de lege se află în dezbaterea parlamentarilor. Potrivit unui cabinet de cercetare – 75.000 de manifestanţi au cerut retragerea acestui proiect extrem de controversat. În schimb, Prefectura anunţă 42.000 de protestatari. RFI a stat de vorbă cu unii manifestanţi.

Agitând steaguri pe care scria "Liberté Égalité Paternité", manifestanţii au mărşăluit în calm de la Jardins du Luxembourg, aflate în apropiere de Senat, până la Tour Montparnasse, la apelul a 20 de organizaţii care se opun acestui proiect de lege.

Alain are 50 de ani şi este unul din zecile de mii de manifestanţi care au mărşăluit duminică pe străzile Parisului:

"Stim că există familii care au probleme în a concepe un copil, ştim că există familii compuse altfel –spre exemplu prin adoptarea unui copil dar ştim în acelaşi timp că un tată este important. Iar să construim o societate în care unii copii nu pot avea tată, iar asta prin decizia altora, este o eroare gravă. Iar cei care vor spune la un moment dat că doresc să îşi cunoască tatăl va trebui să le spunem că sunt produsul unui donator. Iar de aici pornesc alte probleme. Apoi, odată adoptată această lege, este deschisă calea procreării cu ajutorul unei mame purtătoare. Până la urma trebuie să ne gândim, logic, ce este mai bine pentru copil. Dar cine a pus până acum această întrebare. Nu ştiu”.

La manifestaţie au fost prezenţi şi politicieni. Printre ei, deputatul european de extremă dreaptă Gilbert Collard care este de părere că Franţa este pe cale să bulverseze din punct de vedere teologic iar consecinţele vor fi pe măsură:

"Funcţionăm de mii de ani la fel. Iar acum, venim cu pretenţii – fie parlamentari, jurnalişti, medici care ne spun dintr-o dată că de mii de ani greşim: putem face copii fără un tată şi fără o mamă, suntem dintr-o dată puternici. Mie îmi creează o frică ideea în sine."

Un alt deputat, de această dată republican, Julien Aubert, a participat la protest. Si acesta se teme că dacă proiectul va fi votat, este deschisă calea către procrearea cu ajutorul unei mame purtătoare:

"Este logic că în momentul în care există o serie de drepturi pentru cuplurile de femei, la rândul lor, cuplurile de bărbaţi vor beneficia, la fel, de drepturile lor. Vă amintesc că în 2013, Edouard Philippe – pe vremea când era deputat, spunea că procrearea asistată medical va conduce automat la procrearea cu ajutorul unei mame surogat. Trebuie să avem o dezbatere sinceră şi în primul rând onestă. Si să nu minţim oamenii că una nu o va declanşa pe cealaltă pentru că nu există nicio garanţie.

PMA – procrearea asistată medical, pentru toate femeile, a fost una din promisiunile lui Emmanuel Macron din campania electorală şi una din măsurile legii privind bioetica, adoptată în primă lectură în Adunarea Naţională, la finele lui septembrie.

Potrivit unui sondaj realizat în septembrie, 68% din francezi sunt pentru deschiderea procreării asistate medical pentru femeile singure şi 65% pentru lesbiene, un record.