Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi americani şi un britanic, laureaţi ai Nobelului pentru medicină 2019

nobel.jpg

Profesoriii americani William Kaelin şi Gregg Semenza şi britanicul Peter Ratcliffe, laureatii Nobelului pentru medicinà 2019
Profesoriii americani William Kaelin şi Gregg Semenza şi britanicul Peter Ratcliffe, laureatii Nobelului pentru medicinà 2019
Image source: 
Twitter/@NobelPrize

Premiul Nobel pentru medicină 2019 a fost atribuit profesorilor americani William Kaelin şi Gregg Semenza şi britanicului Peter Ratcliffe. Ei au fost recompensaţi pentru lucrări privind felul în care celulele se adaptează la nivelulul de oxigen disponibil.

Adunarea Nobel a Institutului Karolinska din Stockholm a salutat descoperirile celor trei estimând că ele «deschid calea unor noi strategii promiţătoare pentru a combate anemia, cancerul dar şi multe alte boli. Importanţa fundamentală a oxigenului este cunsocută de secole dar procesul de adaptare a celulelor la variaţiile nivelului de oxigen a fost mult timp un mister».

Profesorii William Kaelin şi Gregg Semenza s-au născut în SUA în timp ce Peter Ratcliffe e britanic de origine. Kaelin lucrează la Institutul medical Howard Hughes din SUA, Semenza conduce programul de cercetare vasculară la Institutul Jphn Hopkins de cercetare privind ingineria celulară iar Sir Ratcliffe este director de cercetare clinică la Institutul Francis Crick din Londra şi la Target Discovery Institute din Oxford.

Toţi trei sunt celebrii în domeniul lor fiind déjà multirecompensaţi pentru diversele lor lucrări. Au primit astfel, printer altele, premiile Massry, Albert-Lasker şi Wiley iar în Franţa au fost recompensaţi cu premiul ştiinţific al Fundaţiei Lefoulon-Delalande încă din 2012.

Nobelul le-a fost atribuit acum după ce au descoperit mecanismul care permite celulelor să detecteze şi să gestioneze un aport variabil de oxigen. Lucrările lor au fost axate pe rolul unei proteine-cheie. Institutul Karolinska, unul dintre cele mai cunoscute centre de cercetare din lume, care «defrişează» candidaturile pentru premiul Nobel, a primit anul acesta 633 de dosare.

Premiul pentru medicină este cel care «inaugurează sezonul» Nobelurilor. In mod excepţional, anul acesta, mai exact joi, se vor atribui două Nobeluri pentru literatură, cel de anul trecut nefiind decernat din cauza scandalului sexualo-financiar care a zdruncinat academia suedeză.

Doi americani şi un britanic, laureaţi ai Nobelului pentru medicină 2019