Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Patrimoniul arhitectural al Bucureştiului, în pericol», film difuzat pe Arte (Interviu cu realizatoarea)

alina.jpg

Alina Teodorescu si Dimitrie Iordànescu (din spate), co-realizatorii documentarului despre patrimoniul arhitectural al Bucurestiului (aici Scoala centralà, fostul liceu Zoia Kosmodemianskaia)
Alina Teodorescu si Dimitrie Iordànescu (din spate), co-realizatorii documentarului despre patrimoniul arhitectural al Bucurestiului (aici Scoala centralà, fostul liceu Zoia Kosmodemianskaia)

Canalul de televiziune franco-german Arte a difuzat recent filmul documentar intitulat «Patrimoniul arhitectural al Bucureştiului, în pericol». El a fost co-realizat de Alina Teodorescu şi Dimitrie Iordănescu, doi realizatori stabiliţi de aproape 30 de ani în Germania, respectiv Franţa. Filmul de 32 de minute mai poate fi vizionat pe site-ul Arte până la sfârşitul anului. Vasile Damian a stat de vorbă cu Alina Teodorescu.

Alina Teodorescu: Nu e un film atât despre arhitectura Bucureştiului cât despre o iniţiativă privată, a unui ONG din Bucureşti care se luptă de mai bine de 10 ani să conserve clădirile vechi şi să lupte împotriva corupţiei prin mai multe mijloace: culturale, civice, şamd. In România de azi, noi considerăm că lipsesc modelele şi suntem sătui să vedem numai lucruri negative despre România. Deşi sunt foarte multe lucruri critice şi negative de spus, noi ne-am hotărât să spunem o poveste care să dea un exemplu pozitiv, în care, mai ales oamenii tineri, se pot implica sau avea idei.

Vasile Damian: E vorba de tinerii de la ONG-ul ARCEN. Cum aţi ajuns la ei, cum i-aţi descoperit şi cum s-au petrecut filmările ?

A.T.: Pe Edmond Niculuşcă, «capul» ARCEN-ului, l-a descoperit pe Facebook Dimitrie Iordănescu (co-realizatorul filmului). Ne-am documentat imediat şi ni s-a părut fascinant ceea ce face chiar dacă nu am găsit multe lucruri despre el. Când am fost la Bucureşti şi am luat legătura cu el, ni s-a părut şi mai fascinant, şi mai interesant. La 29 de ani este atât de determinat, de puternic şi de curajos, ca să motiveze alţi oameni să facă acelaşi lucru. Are o energie atât de pozitivă, atâta răbdare ca să se lupte de ani de zile cu morile de vât din Bucureşti în acest domeniu în care s-a specializat cu toate că nu este arhitect. E vorba mai mult decât despre arhitectura din Bucureşti. Este vorba despre un spirit civic care lipseşte în România.

V.D.: De cealaltă parte sunt cei de la Primărie şi din ministere… Aţi avut dificultăţi ca să filmaţi anumite scene, mă gândesc în particular la Primăria Bucureştiului unde aţi asistat la un consiliu municipal?

A.T.: Nu, nu am avut dificultăţi. Noi în fapt am vrut şi am încercat, prin mai multe mijloace, să vorbim direct cu doamna primar Gabriela Firea şi cu arhitectul-şef al Bucureştiului Stefan Dumitraşcu. A fost absolut imposibil, exclus, ni s-au invocat tot felul de motive pe care noi bineînţeles nu puteam să le verificăm deci le-am luat în serios. Am cerut să participăm la o şedinţă de consiliu municipal. A trebuit să completăm foarte multe formulare, a fost destul de greu dar până la urmă ni s-a dat voie. Era vorba de o şedinţă în mod normal deschisă, care are loc o dată sau de mai multe ori pe lună, nu e nimic secret, presa românească este tot timpul prezentă deci de ce nu am fi şi noi prezenţi? Aşa am văzut şi noi un pic cum decurg lucrurile, am simţit pulsul cu ocazia asta. Din fericire domnul ministru (al Culturii) Daniel Breaz a fost de acord să ne dea un interviu dar în fapt, pentru situaţia patrimoniului bucureştean Primăria este cea care gestionează ceea ce se întâmplă acolo.

V.D.: In film spuneţi la un moment dat că «Bucureştiului este unul din oraşele din lume cu patrimoniul cel mai în pericol». Chiar aşa să fie ?

A.T.: Aşa este conform documentării noastre. «World monuments Fund» este o organizaţie care a făcut o listă de oraşe cu patrimoniul periclitat iar acolo, Bucureştiul apare în topul acestei liste. https://www.wmf.org/project/bucharest

V.D.: Cu ce sentiment v-aţi întors din România? Sunteţi optimistă în privinţa viitorului?

A.T.: Nu, nu pot să spun că sunt optimistă, ar fi exagerat. Sentimentul cu care ne-am întors este destul de complex şi mai degrabă tristeţe. Am văzut mulţi oameni de bine, care încearcă să facă ceva dar care nu sunt sprijiniţi de niciun fel de autorităţi, ba dimpotrivă ; li se pun beţe în roate. Din cauza asta, multe astfel de iniţiative eşuează pentru că nu au susţinere. Am mai observat apoi că nu există comunicare între diferitele iniţiative civice. Domneşte mai degrabă o atmofesră de neîncredere, sunt tot felul de speculaţii dar nimic concret, oamenii comunică foarte greu unii cu alţii, toată lumea suspectează pe toată lumea. Iată deci sentimentul cu care am plecat…

Prin această filmare am încercat să conectăm noi mai multă lume în jurul diferitelor proiecte motto-ul fiind «împreună suntem mai puternici». Este o mare şansă ca oamenii să înţeleagă că ar trebui să se creeze o mişcare civică mai puternică. O mişcare care acum a obosit ieşind în stradă de atâta vreme. Există apoi şi o dezinformare permanentă din partea televiziunilor. Se creează astfel o atmosferă de neîncredere şi de isterie şi e păcat.

 

Filmul mai poate fi vizionat până la sfârşitul anului dacă daţi clic pe acest link :

https://www.arte.tv/fr/videos/084753-002-A/arte-regards-le-patrimoine-architectural-de-bucarest-en-danger/

 

«Patrimoniul arhitectural al Bucureştiului, în pericol», film difuzat pe Arte (Interviu cu realizatoarea)