Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Retragerea americană din nordul Siriei – atac iminent al Turciei împotriva kurzilor?

-turkey-afrin_0_0.jpg

În Siria kurzii doresc mai multă autonomie în ciuda ameninţării turce.
În Siria kurzii doresc mai multă autonomie în ciuda ameninţării turce.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Rodi Said

Trupele americane staţionate în nordul Siriei au început, luni 7 octombrie, să se retragă, ceea ce, protrivit multor observatori, ar putea însemna că se pregăteşte terenul pentru o ofensivă militară turcă împotriva kurzilor. Preşedintele american Donald Trump consideră că a venit momentul ca protagoniştii implicaţi în conflictul din Siria să-şi rezolve singuri problemele.

Donald Trump, care intră într-o perioadă electorală, se teme, mai mult ca sigur, să nu împotmolească America într-un nou conflict complicat, aşa cum s-a întîmplat în Afganistan sau în Irak. De unde şi această declaraţie, făcură pe Twitter: “Este momentul pentru noi să ieşim din aceste războaie ridicole şi fără sfîrşit, dintre care multe sunt tribale”. Printre altele, Donald Trump nu mai vrea să-şi bată capul cu jihadiştii capturaţi în nordul Siriei, şi îi lasă pe protagoniştii acestui conflicte să ia decizii, de altfel îi şi numeşte: “Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia, kurzii…”

După toate aparenţele, America nu mai vrea să-i sprijine pe kurzi chiar dacă aceştia s-au bătut cu rezultate excelente împotriva jihadiştilor. Ceea ce înseamnă că Donald Trump preferă să se alinieze pe poziţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care nu doreşte să aibă enclave kurde autonome şi bine înarmate la frontiera sa cu Siria. Potrivit comentatorilor avizaţi, Erdogan ar mai dori crearea unei zone tampon la graniţa Turciei cu Siria pentru a-i trimite acolo pe cei trei milioane şase sute de mii de refugiaţi sirieni.

O ofensivă turcă în aceste regiuni este deci probabilă, şi de altfel kurzii se pregătesc intens să-şi apere poziţiile şi zonele pe care le controlează. Preşedintele Erdogan a şi avertizat că o ofensivă turcă este posibilă în orice moment, fără nici un avertisment în prealabil. În acest context ONU lansează un semnal de alarmă întrucît se teme de o nouă criză umanitară. Uniunea Europeană deplînge tensionarea situaţiei şi arată că o ofensivă turcă riscă să agraveze suferinţele poporului sirian.

Din păcate avertismentele de acest gen nu au atenuat niciodată suferinţele celor prinşi între două focuri, sau care sunt prizonierii unor mari interese geopolitice.