Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa livrează Indiei primul avion de vânătoare „Rafale”

Un avion Rafale survolând aeroportul Le Bourget, iunie 2017

Primul avion de vânătoare francez „Rafale”, vândut Indiei în 2016, a fost livrat marţi pe site-ul uzinei Dassault de lângă Bordeaux. Ceremonia a avut loc în prezenţa miniştrilor indian şi francez ai Apărării. In total, Franţa ar urma să livreze Indiei 36 de astfel de aparate de luptă.

Potrivit contractului semnat în 2016, cele 36 de avioane „Rafale” vândute de Franţa Indiei contra unei sume de 4 miliarde de euro, vor fi livrate de acum încolo într-un ritm de unul pe lună. Livrarea va dura deci 36 de luni, adică trei ani. Răstimp în care piloţii indieni sunt formaţi în Franţa, pe baza de la Bordeaux-Mérignac, acolo unde se află şi uzina Dassault care fabrică avioanele „Rafale”.

Primul aparat livrat acum va mai zbura 1.500 de ore în Franţa înainte de a fi trimis la primăvară pe baza Ambala, nu departe de frontiera pakistaneză. New Delhi speră astfel să-şi impresioneze inamicul istoric, Pakistanul. Alte avioane „Rafale” vor fi desfăşurate în nordul Indiei, nu departe de China, al doilea rival regional al regimului de la New Delhi.

In curând India ar putea comanda alte 36 de avioane „Rafale” care ar urma să fie însă asamblate la faţa locului, în India. Această „înţelegere” a fost şi în centrul unei polemici întrucât subcontractantul local al lui Dassault, firma Reliance Group, este condusă de un apropiat al premierului Narendra Modi

Reamintim că avionul „Rafale” e folosit de armata franceză din 2004 dar a avut mult timp dificultăţi să găsească clienţi străini. In cele din urmă, el a fost vândut Egiptului şi Qatarului înainte să fie ales şi de indieni.

 
Franţa livrează Indiei primul avion de vânătoare „Rafale”