Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde: Donald Trump dă dovadă de “iresponsabilitate diplomatică”

kurdes.jpg

Luptători kurzi la Hajin în decembrie 2018
Luptători kurzi la Hajin în decembrie 2018
Sursa imaginii: 
Delil SOULEIMAN / AFP

Decizia preşedintelui Donald Trump de a-i retrage pe soldaţii americani din nordul Siriei, ceea ce echivalează cu o abandonare a kurzilor, a provocat nelinişte în capitalele occidentale. Kurzii au fost aliaţii occidentalilor în lupta împotriva Organizaţiei stat islamic, dar ei riscă acum să fie decimaţi de un alt adversar al lor, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Iată-ne din nou în faţa unui act de “iresponsabilitate diplomatică” tipică în ce-l priveşte pe Donald Trump, exclamă un editorialist în cotidianul Le Monde. În presa franceză reacţiile sunt aş spune nimicitoare faţă de această nouă manevră a preşedintelui american. El este acuzat de o mulţime de lucruri: cinism faţă de aliatul kurd, mînă liberă oferită lui Recep Tayyip Erdogan pentru a-i ataca pe kurzi, manevră mediatică pentru ca opinia publică mondială să uite că Trump este confruntat cu o posibilă destituire… 

In aprilie anul acesta preşedintele Emmanuel Macron a primit la Paris o delegaţie a kurzilor de la Rojava, regiune autonomă a kurzilor din Siria, şi le-a garantat ajutorul. Dacă americanii se retrag însă din regiune această promisiune riscă să rămînă o vorbă în vînt, arată Le Monde.

Cotidianul Le Figaro publică mai multe apeluri în favoarea kurzilor, cu avertismentul că abandonarea lor va fi o dublă greşeală, strategică şi morală, care riscă să fie plătită scump de occidentali. Este ceea ce spune jurnalistul şi editorialistul Renaud Girard, specialist în Orientul apropiat. El mai aminteşte că Forţele democratice siriene, formate în majoritatea lor de kurzi, deţin 118 000 de prizonieri, jihadişti şi familiile lor. Un atac turc împotriva kurzilor i-ar putea determina pe aceştia să-i pună în libertate pe aceşti jihadişti. În cazul în care turcii ocupă zonele respective şi îi preiau pe prizonierii jihadişti, situaţia riscă să fie însă şi mai gravă.

Cîteva mii de jihadişti au paşapoarte europene. Iar Renaud Girard îşi pune următoarea întrebare: “Putem noi să avem efectiv încredere în Turcia, condusă de Fratele musulman Erdogan, că-i va păstra pe aceşti oameni sub paza sa şi că îi va învăţa dragostea faţă de patriile lor de adopţie şi de valorile europene?” In prezent francezii ocupă poziţii tactice în zona Rojava, dar dacă americanii pleacă ei se vor trezi singuri în faţa armatei turce. Pentru analistul francez politica lui Donald Trump este simptomul unei decuplaj tot mai mare între interesele americane şi cele europene.

Concomitent comentatorii observă că visul kurzilor, de a crea un Kurdistan autonom în nordul Siriei, devine iluzoriu sau se complică foarte mult.