Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Cărtărescu printre scriitorii cu cele mai mari şanse de a primi un Nobel pentru literatură

Joi 10 octombrie în jurul orei 13 Academia suedeză urmează să anunţe doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, unul pentru anul acesta şi altul pentru anul trecut. Numele lui Mircea Cărtărescu figurează, alături de Haruki Murakami şi de Milan Kundera pe lista foarte scurtă a favoriţilor.

Datorită unui scandal destul de complicat, în care a fost implicat un francez pe nume Jean-Claude Arnault devenit foarte infuent pe scena culturală suedeză, anul trecut nu s-a decernat premiul Nobel pentru literatură. De unde situaţia inedită de anul acesta cînd vom afla numele a doi laureaţi. Comentatorii avizaţi ai Agenţiei France Presse cred că măcar unul dintre cei doi laureaţi va fi o femeie, dat fiind că de la crearea acestui premiu, în 1901, el a recompensat o sută de bărbaţi dar numai 14 femei.

Criticii literari consultaţi de Agenţia France Presse evocă, de pe lista “favoritelor”, patru nume: chinezoaica Can Xue, rusoaica Liudmila Uliţkaia, americanca Joyce Carol Oates şi poloneza Olga Tokarczuk.

“La bărbaţi”, notează Agenţia France Presse, “sunt avansate numele poetului şi romancierului român Mircea Cărtărescu, al japonezului Haruki Murakami şi al francezului Milan Kundera”. Milan Kundera, care şi-a scris primele cărţi în limba cehă, este considerat scriitor francez, şi este adevărat că el a fost naturalizat francez în 1981.

Cel mai recent roman al lui Mircea Cărtărescu, “Solenoid”, tradus în franceză de Laure Hinckel şi publicat toamna aceasta la editura Noir sur Blanc este foarte elogiat în Franţa. Revista L’Obs îi dedică un articol cu titlul “Le Monument Cărtărescu”, iar cotidianul Libération vorbeşte de o “carte extraordinară”.