Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cele două Corei: Concerte în zona demilitarizată pentru promovarea păcii în lume

un_concert_are_loc_in_zona_demilitarizata_dmz_care_separa_cele_doua_corei_in_timpul_festivalului_de_muzica_clasica_peace_and_life_zone_plz_2019.jpg

Un concert are loc în zona demilitarizata (DMZ) care separa cele doua Corei, în timpul festivalului de muzica clasica Peace and Life Zone (PLZ) 2019.
Un concert are loc în zona demilitarizata (DMZ) care separa cele doua Corei, în timpul festivalului de muzica clasica Peace and Life Zone (PLZ) 2019.
Sursa imaginii: 
Kèoprasith Souvannavong / RFI

Pace şi nu război – aceasta este ideea unui festival de muzică clasică desfăşurat într-o zonă cât se poate de atipică: în partea de Sud a zonei demilitarizate ce separă cele două Corei.  Organizatorii încearcă să contribuie astfel la pacea în lume.  RFI a fost acolo şi a stat de vorbă cu organizatorii şi cu spectatorii veniţi în acest loc inedit pentru a asculta muzică.

Festivalul a fost denumit în engleză Peace & Life Zone (PLZ) cu referire la actuala denumire - zonă demilitarizată (DMZ).

Mijung Im, directoarea artistică a festivalului explică faptul că muzica şi politica sunt legate de mult timp. Pentru decenii, o serie de concerte au fost utilizate ca metodă de presiune asupra unor lideri din lumea întreagă pentru a-şi schimba modul de a face politică. Astfel de acţiuni au avut loc de-a lungul secolului XX, ca părţi integrante ale mişcărilor sociale. Veritabil limbaj universal, muzica este adresată persoanelor din toate culturile, este un mijloc de expresie puternic şi un vector esenţial de schimbare socială şi politică, spune  Mijung Im: "Aşa cum o spune numele festivalului “Peace and life festival” dorim să schimbăm conceptul zonei demilitarizat transformând-o într-o zonă a păcii, în care celebrăm viaţa. De fiecare dată când aud vorbindu-se despre zona demilitarizată, eu mă gândeam la rănile istoriei, la ură, tensiunea dintre cele două. Dar când am vizitat această zonă, eu am remarcat natura fabuloasă. Am văzut însă şi soldaţi."

Practic, cele două Corei sunt încă în război deoarece niciun tratat nu a fost semnat pentru a înlocui armistiţiul convenit pentru a pune punct războiului din 1950 -1953.

Kumsil Kang, fost ministru al Justiţiei în Coreea de Sud este directorul academic al Festivalului: "zona demilitarizată este o bandă de pământ de 249 de km în lungime şi de 4 km în lăţime, interzisă civililor de mai bine de 60 de ani. Nu este locuită şi constituie o zonă de biodiversitate. Este controlată de ONU în partea de Sud şi de Phenian pentru partea de Nord.  Pe viitor sper ca Nordul şi Sudul să administreze împreună această rezervă naturală. Ar fi un pas pentru a rezolva conflictul coreean."

Wei Wang a venit din China pentru a asista la un concert în zona demilitarizată: "am auzit multe despre această zonă, din diverse canale. China a fost implicată în acest război iar din calitatea mea de cetăţean chinez, mă bucur că am ocazia să fiu prezentă la acest festival. Cred că este un festival foarte bine organizat. Un festival al muzicii pentru a promova pacea şi a celebra viaţa, este extraordinar ca el să aibă loc aici, în această bandă, este cea mai bună alegere."

Heejung Yim este impresionantă de eveniment: "Nu cred că muzica poate aduce pacea. Dar muzica aduce oameni aici. Tot mai mulţi oameni vorbesc aici despre pace, într-o zonă de conflict."

Sunny Yim este o altă spectatoare: "De data aceasta dorim o pace cu adevărat. Dorim reunificarea. Iar modurile de abordare sunt diferite."


Militari sud-coreeni veniti sa asiste la unul dintre concertele festivalului de muzica clasica PLZ 2019 si pozeaza cu bucurie cu muzicienii.
Militari sud-coreeni veniti sa asiste la unul dintre concertele festivalului de muzica clasica PLZ 2019 si pozeaza cu bucurie cu muzicienii.
Sursa imaginii: 
Kèoprasith Souvannavong / RFI

Antoine Marguier este şeful orchestrei Naţiunilor: "Este un simbol, această piesă se numeşte “Arirang” şi îi face pe toţi coreenii să plângă pentru că rezonează în inimile tuturor coreenilor, indiferent că sunt în Sud ori în Nord. Nu este imnul naţional dar piesa este regăsită în ADN-ul lor colectiv. Este un simbol puternic, este muzica ce îi uneşte. Si aceasta este idea operaţiunii. În plus, este o muzică frumoasă."

Aşadar, locul este considerat cel mai periculos din lume iar de fapt este un colţ foarte paşnic. De 70 de ani nu a avut loc niciun conflict aici. În schimb, pădurile sunt impresionante iar speciile de păsări sunt foarte diverse.

În plus, fanfara militară a Coreei de Sud a acceptat să participe la festival.