Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Erdogan îi ameninţă pe europeni cu un val de migranţi dacă mai critică ofensiva armată contra kurzilor din Siria

erdogan.jpg

Presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, la Ankara în fata membrilor partidului sàu AKP, 10 octombrie 2019
Presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, la Ankara în fata membrilor partidului sàu AKP, 10 octombrie 2019
Image source: 
Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

In ciuda unor critici severe şi masive din partea comunităţii internaţionale, armata turcă îşi continuă operaţiunea militară lansată miercuri în nord-estul Siriei, o zonă controlată de kurzi. Forţele kurde de la faţa locului încearcă pentru moment să facă faţă ofensivei dar situaţia riscă să provoace o nouă criză umanitară. Pe de altă parte, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan îi ameninţă pe europeni cu un nou flux de migranţi dacă nu pun capăt criticior.

Mesajul liderului de la Ankara este cum nu se poate mai clar. „Ô Uniune europeană, trezeşte-te. Vă repet încă o dată, dacă mai încercaţi să prezentaţi operaţiunea noastră ca pe o invazie, vom deschide porţile şi vă vom trimite 3,6 milioane de migranţi” a declarat Recep Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

Liderul turc se referă la cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni care se află blocaţi în Turcia după ce aceasta a ajuns la un acord financiar în valoare de 3 miliarde de euro cu Uniunea europeană în 2016.

Tările europene şi în particular Franţa au criticat vehement ofensiva militară pe care turcii spun că au lansat-o doar contra miliţiei kurde YPG. Grupare pe care Ankara o consideră drept teroristă dar care este susţinută de occidentali întrucât a fost şi este vârful de lance al luptei contra jihadiştilor din Organizaţia stat islamic.

Chestiunea prizonierilor jihadişti reţinuţi de kurzi

Revenirea acasă a jihadiştilor europeni deţinuţi în Kurdistanul sirian, este o altă mare preocupare pentru Uniunea europeană. „Vom face tot ce e necesar cu prizonierii Organizaţiei stat islamic. Cei care trebuie să rămână în închisori, îi vom ţine acolo sau îi vom trimite în ţările lor de origine dacă acceptă acest lucru” a nuanţat Erdogan.

Trebuie ştiut că în total sunt reţinuţi de kurzi circa 10.000 de membri ai Organizaţiei stat islamic din care 2.000 sunt străini, în mare parte europeni. Printre aceştia circa 450 sunt francezi.

Din spusele unor responsabili kurzi, închisoarea din Şirkin unde sunt încarceraţi mulţi combatanţi islamişti ar fi fost bombardată de armata turcă. O mică parte dintre aceştia, cei mai periculoşi, ar fi fost daţi pe mâinile trupelor americane încă aflate în regiune.

In ce stadiu se află eventualele negocieri diplomatice?

E încă prematur să vorbim despre negocieri diplomatice dar Rusia, prin vocea ministrului ei de externe Serghei Lavrov a declarat că „întreţine relaţii bune cu toate părţile aflate în conflict pentru a putea reînoda dialogul şi a găsi o soluţie acestei noi crize”.

Din spusele corespondentului RFI în Rusia, „Moscova ar trebui să lanseze însă negocieri pe două fronturi, cu doi ditre aliaţii săi, dacă vrea să ajungă la un rezultat. Pe de o parte între Siria şi Turcia pentru a permite armatei siriene să preia controlul frontierei dintre Siria şi Turcia, frontieră actualemente sub controlul kurzilor. Pe de altă parte, aceştia din urmă, kurzii deci, trebuie aduşi la masa discuţiilor cu regimul lui Bachar al-Assad ca să ajungă la un acord privind respectiva frontieră”.

Se profilează la orizont o posibilă criză umanitară

Potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului, peste 60.000 de persoane au fost déjà deplasate de când Turcia şi-a lansat ofensiva contra miliţiei kurde din nord-estul Siriei. O ofensivă botezată cinic „Sursă de pace”...

La Damasc, autorităţile au pus în gardă Turcia împotriva oricărei ştirbiri a integrităţii teritoriale a Siriei. Totodată însă regimul al-Assad nu e dispus să-i sprijine pe kurzi câtăvreme aceştia nu renunţă la idea lor de a federaliza ţara pentru a le atribui lor o autonomie pe circa un sfert din Siria.

La Paris, preşedintele Emmanuel Macron a cerut Turciei „să pună capăt cât mai repede ofensivei din Siria. Altfel, Daech riscă să-şi repună pe picioare califatul” a precizat preşedintele Franţei.

Reacţiile cele mai vehemente au venit însă de la Washington unde Donald Trump a fost ţinta unui tir încrucişat de critici, inclusiv din propria sa tabără. Trebuie spus că liderul de la Casa albă s-a evidenţiat din nou cu o declaraţia stupefiantă în care „îi acuză pe kurzi că nu i-au ajutat pe americani în al doilea război mondial şi la debarcare din Normandia”.

Foşti combatanţi americani, începând cu generalul Joseph Votel care a comandat forţele americane din Orientul apropiat, l-au acuzat pe preşedinte că-şi abandonează aliaţii care până ieri au combătut de o manieră decisivă Organizaţia stat islamic.

In fine, la ONU Consiliul de securitate s-a reunit cu uşile închise, la cererea europenilor, pentru a aborda ofensiva militară în curs. Turcia a transmis însă déjà o scrisoare în care citează carta ONU privind dreptul la auto-apărare...

 
Erdogan îi ameninţă pe europeni cu un val de migranţi dacă mai critică ofensiva armată contra kurzilor din Siria