Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legislative poloneze: participare masivă la vot, ceea ce ar putea favoriza partidul la putere

2019-10-12t111215z_344073505_rc176a40d860_rtrmadp_3_poland-election_0.jpg

Partidul Lege şi Justiţie creditat cu un scor cuprins între 42 şi 45 la sută din sufragii la legislativele de pe 13 octombrie
Partidul Lege şi Justiţie creditat cu un scor cuprins între 42 şi 45 la sută din sufragii la legislativele de pe 13 octombrie
Image source: 
REUTERS/Kacper Pempel

Sloganul cu care a făcut campanie, în Polonia, partidul Lege şi Justiţie ar putea fi tradus cam în felul următor: "Să ne întoarcem la Polonia vremurilor bune". Există o "dilema poloneză" cu care sunt confruntaţi responsabilii politici de la Bruxelles cît şi editorialiştii occidentali cînd analizează ceea ce se întîmplă în această ţară care după ce s-a debarasat de comunism se reîntoarce la un model mai degrabă conservator şi autoritar.

In privinţa sloganului evocat, este imposibil de negat faptul că la el aderă majoritatea polonezilor. Poate că sunt acei polonezi care au păstrat o amintire dureroasă legată de anii de după căderea comunismului, perioadă marcată de o economie de piaţă agresivă şi de un exces de liberalism. Situaţia este comparabilă cu ceea ce au resimţit ruşii în perioada Ielţîn. De unde concluzia atît a polonezilor cît şi a ruşilor că dacă democraţia înseamnă în mod inevitabil un liberalism care duce la îmbogăţirea rapidă şi nejustificată a unor profitori, atunci mai bine… lipsă.

Europa critică vehement partidul aflat la putere în Polonia din 2015 din multe motive: întrucît atentează la principiile statului de drept şi la separarea puterilor în stat, întrucît se îndreaptă spre un control total al sferei politice, mediatice şi culturale, întrcît se opune cotelor migratorii şi căsătoriei între homosexuali… Şirul de reproşuri este  mult mai lung, şi nu întîmplător formaţiunea conservatoare poloneză apare izolată pe scena politică europeană şi pe cea internaţională.

În acelaşi timp sprijinul de care se bucură acest partid din partea polonezilor nu poate fi contestat. Polonezii constată că în ultimii patru ani ţara lor afişează rezultate economice fără precedent de la căderea comunismului încoace. În plus, formaţiunea conservatoare a lui Jaroslaw Kaczynski promite că salariul mediu va fi ridicat de la 480 de euro, cît este acum, la 916. Practic partidul la putere a promis că într-un singur deceniu nivelul de viaţă al polonezilor îl va egaliza pe cel al europenilor din vest…

Într-un reportaj realizat în Polonia şi publicat la începutul lunii octombrie cotidianul Le Monde arăta că diverse regiuni delăsate după căderea comunismului încep să cunoască o nouă viaţă, iar mulţi polonezi care au plecat în străinătate în urmă cu un deceniu sau două revin acum în ţara lor.

Cotidianul Le Figaro publică un articol prin care încearcă să înţeleagă de ce mulţi polonezi nu mai au încredere în modelul de societate pe care îl propune Bruxelles-ul ci în cel propus de ultraconservatorii lui Jaroslaw Kaczynski. Polonezii aplaudă ceea ce partidul de guvernămînt numeşte "repolonizarea economiei", şi nu mai vor să fie consideraţi ca nişte copii cărora Bruxelles-ul trebuie să lea de sfaturi neîncetat, iată doar una din concluzii.

Pentru Bruxelles dilema poloneză riscă să fie durabilă. Modelul aprobat de majoritatea polonezilor nu este cel dorit de Bruxelles, dar cum să nu te înclini în faţa voinţei populare care se exprimă în mod democratic?