Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lumea politico-mediatică franceză şi "problema Zemmour"

zemmour-m_1.jpg

Eric Zemmour pronunţînd un discurs la "Convenţia dreptei", la Paris, pe 28 septembrie 2019
Eric Zemmour pronunţînd un discurs la "Convenţia dreptei", la Paris, pe 28 septembrie 2019
Image source: 
Sameer Al-Doumy, AFP

În Franţa a izbucnit o polemică în spaţiul politico-mediatic legat de editorialistul Eric Zemmour, condamnat în septembrie pentru incitare la ură religioasă, dar care va fi angajatul canalului de televiziune CNews. El urmează să fie prezent în cadrul unei noi emisiuni chiar de luni 14 octombrie.

Scandalul în jurul lui Eric Zemmour a luat amploare după ce pe 28 septembrie a rostit o nouă diatribă împotriva imigraţiei musulmane la o reuniune organizată de simpatizanţi ai fostei deputate de extrema dreaptă Marion Maréchal. Eric Zemmour, care are origini evreieşti şi a cărui familie a fost gonită din Algeria, publică editoriale şi în Figaro Magazine.

El este de fapt adeptul aşa-zisei teorii a "marii înlocuiri" - teorie a scriitorului Renaud Camus care pretinde că treptat populaţia de rasă albă şi de religie creştină din Europa occidentală va fi înlocuită cu o populaţie arabo-africană de religie musulmană. La reuniunea de pe 28 septembrie el i-a calificat pe imigranţii din lumea musulmană drept "colonizatori". Discursul său, scrie Agenţia France Presse "a suscitat o vie emoţie în lumea politică, asociativă şi mediatică" şi o nouă procedură judiciară s-a deschis împotriva sa.

Direcţia grupului Canal + care îl invită de luni la antenă pe Eric Zemmour precizează că acesta va participa la dezbateri, avînd în faţa sa mai mulţi oponenţi, şi că nu i se oferă o tribună pentru a-şi exprima ideile fără "filtru critic". Numeroase voci consideră însă lui Eric Zemmour n-ar trebui să i se deschidă acest spaţiu mediatic. Iar grupului Canal +, aparţinînd lui Vincent Bolloré, i se reproşează că privilegiază scandalul pentru a-şi atrage o mai mare audienţă.

Editorialistul Franz-Olivier Giesbert, în cel mai recent număr al revistei Le Point, se întreabă şi el dacă Eric Zemmour ar trebui obligat să tacă. Iar concluzia este că nu. Citez din articol: “Eric Zemmour nu spune numai prostii, dacă în Franţa nu am avea nici o problemă cu islamul acest lucru s-ar şti. Nu putem oare să discutăm, să dezbatem? Ei bine nu, puterea celor care cred că gîndesc corect a decis, formă supremă de cenzură, să-l asasineze simbolic pe Zemmour”. Un alt editorialist al revistei Le Point, scriitorul algerian Kamel Daoud, ajunge la aceeaşi concluzie ca Franz-Olivier Giesbert, concluzie care poate fi rezumată cam aşa: chiar dacă nu suntem de acord cu Zemmour, democraţia franceză trebuie să-l lase să se exprime.