Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O cercetătoare franceză şi doi americani, laureaţii Nobelului pentru economie 2019

nobel_eco.jpeg

Cei trei laureati ai Nobelului pentru economie 2019
Cei trei laureati ai Nobelului pentru economie 2019
Image source: 
Twitter/@NobelPrize

„Premiul băncii Suediei în memoria lui Alfred Nobel” – cu alte cuvinte Nobelul pentru economie 2019 - a fost atribuit astăzi unei cercetătoare franceze, Esther Duflo, şi la doi americani, Abhijit Banerjee şi Michael Kremer. Ei au fost recompensaţi pentru lucrările lor privind „diminuarea sărăciei globale”.

Academia regală de ştiinţe din Suedia subliniază că cei trei laureaţi „ne-au ameliorat considerabil capacitatea de a combate sărăcia globală. In două decenii, studiile lor, bazate pe experimente, au transformat economia dezvoltării”.

In particular, cei trei au divizat sărăcia gigantică din lume în subiecte mai restrânse dar mai uşor de rezolvat precum sănătatea copiilor sau ameliorarea sistemelor educative.

Michael Kremer a realizat primele experimente în Kenia anilor 90 unde a căutat să amelioreze rezultatele şcolare. Esther Duflo şi Abhijit Banerjee, soţul ei american de origine indiană, au utilizat acelaşi procedeu dar în India. Comitetul Nobel a estimat că „aceste experienţe au arătat clar că a ţinti elevii cu cele mai mari dificultăţi este o măsură eficientă, atât pe termen scurt cât şi mediu”. Aceste lucrări au avut un impact notabil. 5 milioane de copii indieni au beneficiat de aceste programe de sprijin educaţional. De asemenea, „numeroase state din lume au deblocat subvenţii pentru medicina preventivă” mai notează Academia regală.

Instituţie care regretă că „în ciuda unor recente şi importante ameliorări, una dintre marile sfidări ale Umanităţii rămâne reducerea sărăciei din lume, sub toate formele ei”. Actualmente, potrivit Băncii mondiale, circa 700 de milioane de persoane de pe glob ar trăi într-o sărăciei extremă.

Franţuzoaica Esther Duflo, profesoară de economie la Massachusetts Institute of Technology (MIT), este una dintre cele mai celebre economiste din lume şi în particular din SUA. In 2013 ea a fost dealtfel aleasă de fostul preşedintele american Barack Obama pe post de consilier în chestiuni de dezvoltare.

In vârstă de 46 de ani, Esther Duflo devine astfel singura femeie onorată cu un Nobel în 2019, cea mai tânără laureată a Nobelului pentru economie şi doar a doua femei recompensată cu acest premiu vechi de mai bine de 50 de ani. Reamintim că Nobelul pentru economie a fost creat în 1968 în urma unei donaţii făcute de banca centrală suedeză şi asta întrucât testamentul lui Alfred Nobel nu menţiona economia. Cu toate acestea, „Premiul băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel” este decernat potrivit aceloraşi reguli precum cele de la premiile Nobel.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat „un magnific premiu Nobel care demonstrează că economiştii francezi sunt actualmente la cel mai bun nivel mondial. De asemenea, premiul 2019 arată că cercetările în acest domeniu pot avea un impact concret asupra bunăstării umanităţii a mai scris locatarul de la Elysée pe contul său Twitter.

Nobelul pentru economie încheie tradiţionalul „sezon” al Nobelurilor după ce săptămâna trecută fuseseră decernate déjà cele pentru medicină, fizică, chimie, literatură şi pace. Toate aceste recompense vor fi înmânate laureaţilor la Stockholm, pe 10 decembrie, ziua decesului lui Alfred Nobel.

O cercetătoare franceză şi doi americani, laureaţii Nobelului pentru economie 2019