Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agendă europeană încărcată pentru Emmanuel Macron

ursula.jpg

Ursula von der Leyen, viitoarea presedintà a Comisiei europene, primità la palatul Elysée de presedintele francez Emmanuel Macron, 14 octombrie 2019
Ursula von der Leyen, viitoarea presedintà a Comisiei europene, primità la palatul Elysée de presedintele francez Emmanuel Macron, 14 octombrie 2019
Image source: 
Twitter/@EmmanuelMacron

Vizită delicată la Paris. Ursula von der Leyen, preşedinta desemnată a viitoarei Comisii europene, a fost primită luni la Palatul Elysée. Pe agenda discuţiilor purtate cu preşedintele Emmanuel Macron figura apropiatul summit european consacrat Brexit-ului dar mai ales candidatura franceză la Comisia europeană după respingerea lui Sylvie Goulard. Cum s-au derulat discuţiile şi cu ce rezultate?

Emmanuel Macron a întâmpinat-o călduros pe Ursula von der Leyen şi la fel a şi condus-o spre ieşire la terminarea discuţiei. Niciun comentariu nu a fost însă făcut de vreunul din cei doi responsabili politici. Nici preşedintele Franţei, nici preşedinta desemnată a viitoarei Comisii europene nu au făcut declaraţii la Palatul Elysée. Cum spun comentatorii, „atmosfera a fost cu siguranţă puţin tensionată, crispată”. Un scurt comentariu al preşedintelui francez a venit pe Twitter, 5 ore după terminarea întrevederii. „Bucuros să o primesc la Paris pe preşedinta aleasă a CE pentru a lucra la o Comisie euroepană puternică şi stabilă, indispensabilă pentru a aplica programul de suveranitate europeană pe care-l împărtăşim”.

Preşedintele Macron nu şi-a ascuns decepţia joia trecută când candidata Parisului, mai exact a lui ca şef de stat, Sylvie Goulard, a fost respinsă masiv de eurodeputaţi. Aflată sub anchetă în Franţa din cauza unor presupuse locuri de muncă fictive, aleasa centristă n-a trecut de examenul parlamentarilor europeni. Liderul de la Paris nu a ezitat s-o acuze pe Ursula von der Leyen de acest eşec, de această umilinţă publică, fiind vorba de primul candidat francez respins vreodată din postul de comisar. „Când preşedinta desemnată a Comisiei europene are o discuţie cu trei preşedinţi de grup care se înţeleg în privinţa unui lucru şi apoi lucrurile se schimbă, nu înţeleg. Deci am nevoie de explicaţii” spunea exasperat Emmanuel Macron după această palmă luată de la eurodeputaţi. Ursula von der Leyen a venit deci la Paris şi i-a dat probabil o explicaţie. Aşteptând în schimb un alt nume pentru postul de comisar francez, lucru care pentru moment nu l-a obţinut.

Cert, s-au vehiculat nume – Michel Barnier, actualul negociator european pentru Brexit şi Bruno Le Maire. Actualul ministru francez al Finanţelor a pus însă repede capăt speculaţiilor declarând că „nu este candidat la Comisia europeană şi preferă ministerul Finanţelor”. Pentru moment deci, nu există candidat francez. Cum nici România nu a desemnat pentru moment alt nume pentru postul ei, devine tot mai clar că o Comisie europeană operaţională la întâi noiembrie este un obiectiv greu de atins, data de întâi decembrie fiind déjà evocată mai mult sau mai puţin oficial.

Ursula von der Leyen are nevoie de sprijinul grupului centrist „Renew”

Prioritatea lui Macron este acum nu atât desemnarea unui nou candidat – sau candidată – cât menţinerea vastului portofoliu pe care-l obţinuse în iulie pentru Goulard. Piaţa internă, Industria, Apărarea, Digitalul şi Spaţiul – Franţa ar urma să aibă unul dintre cele mai importante portofolii atribuite vreodată de Bruxelles. Lucru cu care nu toţi parlamentarii europeni şi nu toate celelalte 26 de capitale europene par a fi de acord. Nu în ultimul rând, Parisul crede că Goulard a fost respinsă nu atât din raţiuni etice sau morale cât pentru faptul că Macron a schimbat regulile jocului, al echilibrului politic din Parlamentul european, dinamitând vechiul sistem de Spitzenkandidat pentru desemnarea posturilor de răspundere la nivel european. In vechea formulă, liderul grupului parlamentar majoritar, PPE – Popularii europeni - germanul Manfred Weber, devenea automat preşedinte al Comisiei europene. In locul conservatorului german a fost desemnată Ursula von der Leyen, cert tot germană şi tot conservatoare dar mai apropiată de Franţa decât Weber. De unde deci bănuiala francezilor că respingerea lui Goulard nu e decât o răzbunare a PPEului...

Intâlnirea de la Paris cu Emmanuel Macron, destinderea relaţiei cu el, era esenţială şi pentru Ursula von der Leyen care are nevoie de sprijinul, de votul, grupului centrist „Renew” la care au aderat eurodeputaţii francezi LREM, apropiaţi de Macron, dacă vrea să-şi obţină investitura colegiului de comisari. Lucru care se anunţă greoi dacă ne reamintim, cum o face ziarul Libération, că în iulie von der Leyen a primit votul de învestitură la limită nereuşind nici măcar să întrunească toate voturile grupului ei politic, dominat de germanii din CDU şi CSU.

Agenda europeană a liderului de la Paris depăşeşte în acest moment strict chestiunea viitorului comisar francez. Joi şi vineri are loc un summit european crucial, consacrat Brexit-ului, temă ce a fost abordată de Macron la dejunul de luni cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului european. O chestiune ce va fi discutată probabil din nou miercuri la Toulouse de Macron cu cancelara Angela Merkel în marginea unui consiliul de miniştri comun franco-german. „Momentul internaţional este îngrijorător şi Europa nu-şi poate oferi luxul unor mici dispute sau certuri zadarnice. Nu ne putem permite nici diviziuni, nici orbiri şi nici slăbiciuni” spunea duminică seara Emmanuel Macron înaintea unei cine la Palatul Elysée cu cancelara Merkel.

Agendă europeană încărcată pentru Emmanuel Macron