Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacul de la Prefectura pariziană: 5 interpelări în anturajul teroristului

prefedctura.jpeg

Prefectura de politie din Paris
Prefectura de politie din Paris
Sursa imaginii: 
AFP

O serie de interpelări au avut loc în anturajul autorului atacului de acum zece zile de la Prefectura poliţiei din Paris. Este ceea ce afirmă surse judiciare citate de ziarul Le Monde şi de agenţia France Presse.

Au fost interpelate 5 persoane apropiate lui Mickaël Harpon, poliţistul care şi-a omorât 4 colegi înainte de a fi ucis la Prefectura de poliţie din Paris. Arestările au avut loc luni, în nordul capitalei franceze. Printre cei interpelaţi de forţele de ordine figurează şi imamul sălii de rugăciuni din Gonesse pe care o frecventa teroristul. Imamul era „fişat S” cum se spune în limbaj judiciar francez, adică era bănuit de radicalizare.

Reamintim că Mickaël Harpon se convertise la islam în urmă cu un deceniu şi era apropiat „mişcării islamiste salafiste” afirmase procurorul antiterorist câteva zile după atacul din 3 octombrie.

Ancheta continuă pentru a determina dacă atacul de la prefectură a fost un act solitar pe fond de autoradicalizare sau dacă respectivul a beneficiat de inspiratori sau complici. Atacul corespunde consemnelor date în mod regulat de organizaţia stat islamic şi anume de a ataca forţele de ordine. Atentatul de la prefectura pariziană nu a fost însă revendicat de această organizaţie chiar dacă el a fost menţionat în publicaţia ei de propagandă care apare săptămânal.

Autorul atentatului de la Paris era angajat la prefectură de 16 ani, era informatician de meserie şi în această calitate se ocupa de mentenanţă la direcţia de informaţii.

 
Atacul de la Prefectura pariziană: 5 interpelări în anturajul teroristului