Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatul ratat de la Notre-Dame: pedepse de 25 şi 30 de ani închisoare pentru femeile jihadiste

jihadiste.jpg

Desen reprezentând-o pe una dintre acuzate, Inès Madani, la procesul atentatului ratat din septembrie 2016
Desen reprezentând-o pe una dintre acuzate, Inès Madani, la procesul atentatului ratat din septembrie 2016
Sursa imaginii: 
Benoit PEYRUCQ/AFP

Curtea specială cu juri din Paris le-a condamnat cu pedepse de 25 şi 30 de ani închisoare pe principalele două acuzate în procesul atentatului ratat de la catedrala Notre-Dame. Tentativă de atentat ce avusese loc exact acum trei ani, în septembrie 2016.

Deliberările curţii speciale cu juri au durat mai bine de zece ore. A urmat verdictul care a fost conform rechiziţiilor parchetului antiterorist: 25 şi respectiv 30 de ani pentru principalele două acuzate, Ornella Gilligmann şi Inès Madani.

Contrar obiceiurilor în dosarele de terorism şi contrar celor cerute de avocatul general, nicio perioadă minimă incompresibilă nu a fost pronunţată însă aşa cum ar fi permis-o dreptul francez. Cu alte cuvinte, la jumătatea pedepsei, cele două condamnate pot cere o liberare condiţionată, lucru considerat periculos de unul dintre avocaţii asociaţiei victimelor terorismului. In schimb, avocatul uneia dintre condamnate a estimat că verdictul este mult prea sever. In ciuda gravităţii faptelor, atentatul nu a făcut nici morţi, nici răniţi. Cu alte cuvinte, el estimează că prin acest verdict curtea a vrut să dea un exemplu.

Specialiştii se întreabă dacă nu cumva promisiunile de deradicalizare şi remuşcările exprimate de cele două acuzate în cursul celor 16 zile de audienţe nu au înclinat balanţa în favoarea lor dându-le o speranţă de viitor. Una dintre condamnate are azi 32 de ani şi este mama a trei copii. Cea de-a doua condamnată, în vârstă de doar 22 de ani – avea 19 la vremea faptelor. Procesul lor a fost primul din Franţa consacrat jihadului feminin. Pentru prima oară, femei erau judecate pentru acte de terorism comise în numele organizaţiei stat islamic. Si a fost vorba şi de primul dosar tratat de noul parchet naţional antiterorist.

Atacul tandemului jihadiste din seara de 3 septembrie 2016 a eşuat doar din prostia celor două autoare. In loc să impregneze cu benzină maşina în care erau ascunse butelii de gaz ce urmau să explodeze, cele două au turnat motorină, mai puţin inflamabilă.

Alte două complice ale principalelor acuzate au fost condamnate la câte 20 de ani închisoare. In fine, capul reţelei, jihadistul Rachid Kassim, a fost marele absent de la proces în măsura în care moartea sa, în Irak, în 2017, a fost anunţată de autorităţile americane. In lipsă, el a fost totuşi condamnat la închisoare pe viaţă.

 
Atentatul ratat de la Notre-Dame: pedepse de 25 şi 30 de ani închisoare pentru femeile jihadiste