Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jean-Yves Le Drian: „Intervenţia turcă în Siria este o afacere foarte gravă. Ea repune în cauză 5 ani de lupte contra mişcării Daech”

ledrian.jpg

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe
Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin/AFP

Intr-un interviu exclusiv acordat ziarului Le Figaro, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe, face bilanţul – sumbru – al intervenţiei turce în Siria. Seful diplomaţiei franceze abordează apoi pe scurt şi alte chestiuni de actualitate internaţională precum dosarul iranian, cel libian, relaţiile cu Rusia şi eşecul numirii lui Sylvie Goulard în postul de comisar al Franţei în viitoarea Comisie europeană.

Jean-Yves Le Drian e de părere că „intervenţia turcă în Siria este o afacere foarte gravă. In primul rând pentru că ea repune în cauză 5 ani de lupte contra mişcării Daech. Statul islamic nu a murit. Combatanţii nu au dispărut, doar s-au ascuns în lagăre, sunt în puşcării sau au intrat în clandestinitate” insistă şeful diplomaţiei franceze.„Pe de altă parte, ofensiva turcă va umfla rândurile deplasaţilor şi refugiaţilor, va provoca mai multe suferinţe şi morţi printre cei 700.000 de civili care trăiesc în acele zone. In fine, Forţele democratice siriene (FDS), care au fost partenerii noştri în combaterea Daech, sunt azi destabilizate de acţiunea Turciei, ţară care aparţine totuşi unei coaliţii anti-Daech” reaminteşte Jean-Yves Le Drian.

Ce poate face Franţa? îl întreabă ziaristul de la Figaro pe ministrul francez de externe. „Franţa a luat decizii naţionale de a suspenda proiectele sale de a exporta arme în Turcia. E asemenea s-a coordonat cu partenerii ei europeni pentru a cere Turciei să pună capăt ofensivei. In fine, Parisul a cerut o reuniune de urgenţă a coaliţiei internaţionale contra Daech, coaliţie creată în 2014 şi care reuneşte 80 de state. Această coaliţie, în sânul căreia Franţa a jucat un rol hotărâtor, a condus luptele ce aveau să ducă la eliberarea teritoriului irakian. De asemenea, coaliţia, cu ajutorul decisiv al Forţelor democratice siriene, a permis eradicarea Daech în nord-estul Siriei. Turcia trebuie deci pusă în faţa responsabilităţilor ei, trebuie să i se amintească faptul că şi ea a fost victima Daech, organizaţie teroristă care a revendicat 35 de atacuri pe teritoriul turc. In fine”, mai spune ministrul france de externe, „trebuie să ne revizuim relaţiile cu Turcia. Tinând cont de toate ameninţările pe care le reprezintă pentru securitatea europeană aceste operaţiuni, trebuie făcut totul pentru a-i convinge pe turci să pună capăt ofensivei”.

In cele din urmă, Jean-Yves Le Drian consideră că „procesul politic din Siria trebuie accelerat. Noile date ale problemei de pe teren fac că populaţia kurdă a fost împinsă în braţele regimului al-Assad şi ale aliaţilor lui. Rusia are deci o responsabilitate mai mare şi trebuie să condamne şi ea ofensiva turcă”.

Apropos de relaţiile şi negocierile dintre Rusia şi Ucraina, Jean-Yves Le Drian notează că „de când a fost ales preşedintele Volodimir Zelensky, datele problemei s-au modificat. Au fost eliberaţi prizonieri de o parte şi de alta, a fost pus în libertate şi cineastul ucrainean Oleg Senţov. Toate astea sunt semne ale unei destinderi între cele două state. De asemenea, Rusia şi Ucraina s-au pus de acord să-şi retragă armele grele şi să demilitarizeze trei zone pilot din Donbass”.

Legat de relaţia Franţei cu Rusia, ministrul francez de externe constată că „cele două ţări trăiesc sub un regim de neîncredere reciprocă, lucru care pleacă de la nişte dezacorduri importante, fie că e vorba despre Ucraina, despre anexarea Crimeeii, despre Siria sau despre postura nucleară a Rusiei. Dezacordurile sunt deci grele. In plus, Rusia alunecă uşor spre Est şi deci se îndepărtează de Europa. E important să regăsim drumul încrederii” conchide Jean-Yves Le Drian.

In finalul interviului acordat ziarului Le Figaro, şeful diplomaţiei franceze revine asupra eşecului lui Sylvie Goulard la Bruxelles. „Am asistat la un proces în ilegitimitate care maschează însă combinaţii politicianiste regretabile. Ele trebuie depăşite pentru a permite Europei să avanseze şi să pună în practică agenda prezentată de noua preşedintă a Comisiei europene. Ceea ce contează este proiectul european, ca fiecare instituţie să-şi joace rolul de o manieră cât mai constructivă” spune Jean-Yves Le Drian.

 
Jean-Yves Le Drian: „Intervenţia turcă în Siria este o afacere foarte gravă. Ea repune în cauză 5 ani de lupte contra mişcării Daech”