Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: Mike Pence şi Tayyip Erdogan se întâlnesc joi în Turcia

donald_trump_si_mike_pence_la_conventia_republicanilor_cleveland_ohio_21_iulie_2016.jpg

Donald Trump si Mike Pence la Conventia republicanilor, Cleveland, Ohio, 21 iulie 2016.
Donald Trump si Mike Pence la Conventia republicanilor, Cleveland, Ohio, 21 iulie 2016.
Sursa imaginii: 
AFP

Vice-preşedintele american Mike Pence se întâlneşte joi în Turcia cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru a obţine o încetare imediată a focului în nordul Siriei, după cum anunţă Casa Albă. Ankara a lansat o ofensivă militară ce vizează forţele kurde. Între timp, Le Monde observă că din haosul sirian cel care câştigă este liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump a cerut o încetare a focului în nordul sirian. «Statele Unite doresc ca Turcia să pună punct invaziei, să înceteze focul şi să înceapă negocierile cu forţele kurde din Siria», a declarat vice-preşedintele american Mike Pence.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a respins categoric această propunere americană privind încetarea ostilităţilor: «Nu putem să ne oprim până când nu vom îndepărta «organizaţia teroristă» din teritoriu», a declarat jurnaliştilor prezenţi în avionul care îl ducea pe preşedintele Erdogan în Azerbaijan. «Fac presiuni pentru a opri intervenţia dar obiectivul nostru este clar şi nu suntem preocupaţi de sancţini”.

În Franţa, publicaţia Le Monde observă că odată cu retragerea americană, preşedintele rus se impune ca mediator între Siria – aliatul său, kurzi – abandonaţi de Washington şi Turcia.

La trei ani de la destrămarea cartierelor rebele din Alep, obţinută cu ajutorul bombardamentelor aviaţiei ruse, Vladimir Putin se impune încă o dată în zonă.

Armata rusă a debarcat în Siria în 2015, în serviciul Damascului iar liderul de la Kremlin a adăugat şi o dimensiune diplomatică – a devenit arbitrul haosului cu ideea de a reunifica Siria în jurul lui Bachar Al-Assad, dictator inconfortabil, dar pe moment de neînlocuit în ochii lui Vladimir Putin.

Odată cu retragerea americană, Vladimir Putin s-a impus şi mai mult ca mediator în criză, este de părere un analist sirian – Samir Altaqi citat de Le Monde care este de părere că  «pentru oprirea unui război în nordul sirian trebuie discutat cu Putin».

Iar regimului Assad îi este oferită posibilitatea de a recâştiga în câteva zile, ori săptămâni, mai mult teren decât a reuşit în opt ani de conflict. Si fără prea multe focuri, este de părere analistul. O mişcare sub umbrela Moscovei dar care nu s-ar fi putut realiza fără complicitatea involuntară a Turciei.

Un analist rus apropiat puterii ruse, observă că Moscova  a tot încercat în ultimii ani să convingă kurzii să se plaseze sub tutela regimului sirian. Susţinuţi de americani, kurzii nu au luat în calcul această posibilitate. Iar acum, odată ce Casa Albă şi-a luat mâna de pe ei iar turcii au avansat în teritoriu, Moscova şi-a reînnoit oferta, comentează analistul rus Fiodor Loukianov.

Directorul centrului pentru studii asupra Orientului Mijlociu din cadrul Academiei de Stiinţe din Rusia, politologul Alexandre Choumiline susţine că ceea ce este frapant este că Putin triumfă prin Recep Tayyip Erdogan fără să fi  stat prea mult la discuţii cu restul protagoniştilor.  

Moscova se poate lăuda şi cu un alt succes, colateral: neîncrederea tot mai mare existentă între Ankara şi aliaţii din NATO. Deja deteriorată după decizia Turciei de a cumpăra sistemul S400 de rachete sol-aer de fabricaţie rusă, relaţiile turco-americane vor continua să se deterioreze sub efectul sancţiunilor decise de Washington. La fel, embargoul asupra armelor decis de mai multe state europene, printre care şi Franţa, va impinge şi mai tare Ankara în braţele Moscovei.

Până una alta, preşedintele rus Vladimir Putin l-a invitat pe omologul turc în Rusia. Ïntâlnirea ar putea avea loc până la finele lui octombrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.