Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestea misterioasă a celor doi cercetători francezi deţinuţi la Teheran

marchal.jpeg

Crecetàtorul francez Roland Marchal, detinut la Teheran din luna iunie, pe platoul canalului France 24
Crecetàtorul francez Roland Marchal, detinut la Teheran din luna iunie, pe platoul canalului France 24

Mai multe medii de informare franceze au confirmat că un al doilea cercetător francez este deţinut în Iran din luna iunie. Este vorba de un specialist al Africii şi în particular al Sudanului, cercetător la Centrul naţional de cercetări ştiinţifice (CNRS). El a fost arestat la Teheran în aceeaşi zi cu o antropoloagă franco-iraniană.

Franţa nu are doar unul ci doi cercetători încarceraţi în Iran. Informaţia era cunoscută de anturajul celor doi şi de autorităţile de la Paris dar la cererea acestora din urmă, ea nu a fost publicată ca să nu perturbe treaba negociatorilor.

Marţi seara, ziarul Le Figaro a „scos” însă ştirea care a fost apoi confirmată şi de alte medii de informare şi de autorităţi. Parisul a denunţat deîndată această arestare şi a cerut Teheranului „să se fie transparent pentru a pune capăt acestei situaţii inacceptabile”.

Acest al doilea cercetător francez, arestat de Gardienii revoluţiei în luna iunie pe aeroportul din Teheran, se numeşte Roland Marchal şi este specialist al Africii şi al conflictelor din zonă. In particular este un bun cunoscător al Somaliei şi Sudanului despre care a scris mai multe cărţi şi articole.

Când a fost arestat, Roland Marchal urma să se întâlnească cu colega lui, Fariba Adelkhah, cercetătoare franco-iraniană, aflată déjà la faţa locului, în Iran. Aceasta ar fi fost arestată practic în acelaşi moment cu Marchal, dar pe când se afla încă la domiciliul ei din capitala iraniană.

Motivul acestei duble arestări rămâne un mister. Ce se ştie însă este că cei doi nu beneficiază de acelaşi regim de detenţie în sinistra închisoare Evin din Teheran. Marchal, care nu este decât francez, a avut dreptul la nişte vizite consulare la puşcărie. Colega lui, cu dublă cetăţenie, franceză şi iraniană, o duce însă mai prost întrucât autorităţile de la Teheran nu recunosc dubla cetăţenie şi deci o consideră doar iraniană. Pare-se că mult-temuţii Gardieni ai revoluţiei o bănuie de spionaj. Parisul a cerut încă din iulie eliberarea ei iar anturajul antropoloagei susţine că activităţile lui Adelkhah în Iran erau „strict universitare”.

Analiştii susţin că cei doi arestaţi ar putea servi drept monedă de schimb în actualul climat de tensiune creat în jurul Iranului. Reamintim că Franţa joacă de câteva luni rolul de mediator între Teheran şi Washington. Situaţia actuală ar putea complica sau chiar compromite acest rol, mai ales că autorităţile Republicii islamice au refuzat pentru moment să dea curs cererilor franceze de eliberare a lui Fariba Adelkhah.

Ce este însă şi mai surprinzător în acest dosar franco-iranian este că zilele trecute Teheranul a anunţat arestarea unui opozant iranian refugiat de zece ani în Franţa. „Rudollah Zam a fost capturat în cursul unei operaţiuni elaborate, graţie unor tehnici speciale” se lăudau chiar Gardienii revoluţiei. Pentru unitatea de elită a molahilor, Zam, care conducea un canal de propagandă anti-regim pe platforma criptată Telegram, „dorea doar să provoace zâzanie şi discordie pentru a tulbura ţara”. Descris de iranieni din Franţa drept „un opozant ofensiv care incita la violenţă”, Zam este bănuit de unii analişti că ar fi fost finanţat de saudiţi sau israelieni. Oficial însă, Teheranul nu-l acuză decât că este omul serviciilor secrete franceze. De notat că în calitatea sa de refugiat politic, el beneficia de protecţie poliţienească.

In aceste condiţii, cum şi unde a putut el să fie arestat de oamenii Teheranului? Misterul persistă şi în acest caz. Bănuiala unor comentatori este însă că serviciile franceze tocmai ar fi facilitat această arestare a opozantului pentru a debloca soarta celor doi cercetători deţinuţi la Teheran.

 
Povestea misterioasă a celor doi cercetători francezi reţinuţi la Teheran