Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: Atacul turc ajută Daech să renască din propria cenuşă

presedintele_emmanuel_macron_a_primit-o_miercuri_pe_cancelara_germana_angela_merkel_la_toulouse_unde_au_discutat_despre_situatia_din_siria_brexit_largirea_ue.jpg

Presedintele Emmanuel Macron a primit-o miercuri pe cancelara germana Angela Merkel la Toulouse unde au discutat despre situatia din Siria, Brexit, largirea UE.
Presedintele Emmanuel Macron a primit-o miercuri pe cancelara germana Angela Merkel la Toulouse unde au discutat despre situatia din Siria, Brexit, largirea UE.
Image source: 
AFP

Franţa şi Germania au semnat miercuri seară un acord privind controlul exportului de armament pentru programele dezvoltate în comun. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a primit-o miercuri, la Toulouse, pe cancelara Angela Merkel înainte de deschiderea summitului european de la Bruxelles – ce are loc joi şi vineri. Un consiliu de miniştri franco-german a avut loc miercuri seară, tot la Toulouse fiind convenite noii acorduri – în domenii precum apărare, climat, inteligenţă artificială, cultură şi în cel spaţial. Un alt subiect abordat a fost lărgirea Uniunii Europene – cu referire la Albania şi Macedonia de Nord.

Preşedintele francez şi cancelara germană s-au întâlnit la o săptămână de la începutul ofensivei turce împotriva kurzilor din Siria.

Pentru început, miercuri, cei doi lideri europeni au vizitat uzina Airbus de la Toulouse acolo unde se fabrică aparatul A350, un imens avion ce se construieşte în ciuda anunţatelor sancţiuni americane. Este un simbol al cooperării industriale franco-germane iar la aniversarea a 50 de ani cei doi lideri europeni s-au aflat în fabrică.

Pentru Emmanuel Macron A350 reprezintă excelenţa europeană şi încearcă să pună în umbră eşecul comercial al avionului super-jumbo A380 – ultimul aparat este prevăzut să fie livrat în 2021.

Companii din Golf şi Asia sunt interesate de A350.

La finele lui septembrie, existau pentru aparatele de tip A350 usor peste 900 de comenzi venite de la 50 de clienţi din întreaga lume.

 

 

 

 

Exporturile de arme - un alt subiect discutat la Toulouse, au fost o sursă de disensiuni în ultima perioadă între aceste două state europene. Germania a sistat exporturile de arme către Arabia Saudită după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Acum poate să se opună exporturilor de material francez dacă echipamentele conţin componente germane.

Încă din week-end, Franţa şi Germania au decis împreună să sisteze exporturile de arme către Turcia după ce Ankara a declanşat intervenţia militară împotriva kurzilor din nordul Siriei.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron este de părere că Turcia ajută organizaţia jihadistă Daech să renască din propria cenuşă. El cere Turciei să îşi asume responsabilităţile în faţa comunităţii internaţionale, date fiind consecinţele în plan umanitar şi în cel geopolitic:

« De fapt, atacul este de natură să ajute organizaţia jihadistă Daech să renască din propria cenuşă. Este adevărat că de-a lungul anilor, coaliţia internaţională a deschis pe teren un parteneriat cu Forţele Democratice Siriene şi în particular cu combatanţi care astăzi se regăsesc în faţa armatei turce. Trebuie să facem o distincţie. Ïn regiunea din nord există miliţii turce apropiate de PKK şi care au un caracter terorist în Turcia dar există şi combatanţi care sunt apropiaţi de forţe politice din Siria şi care ne-au ajutat în lupta comună. Trebuie făcută o distincţie. Acum, dorim să convingem partenerii americani din cadrul NATO de a frâna şi de a stopa ofensiva pentru a fi evitată escalada în discuţiile pe care le avem cu Turcia, cu Rusia, cu Iran – care joacă un rol important în regiune şi, împreună cu restul partenerilor europeni să crestem presiunea asupra Turciei pentru ca intervenţia să înceteze.”

Revenind în Europa, preşedintele Emmanuel Macron şi cancelara Angela Merkel au abordat nu doar subiectul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană dar şi venirea de noi state, mai exact primirea mai multor ţări dn Balcani.

Franța insistă pentru o reformă internă a Uniunii înainte ca noi state să fie acceptate.  

Preşedintele Emmanuel Macron: “Albanezii au posibilitatea să circule în Europa fără viză în condiţiile în care nici măcar nu s-au deschis negocierile. Este bizar iar lucrurile trebuie puse în ordine. În plus, datorită acestor vize avem în Franţa mii de albanezi care cer azilul. Cum să explic eu concetăţenilor mei faptul că a doua ţară cu cele mai multe cereri de azil în Franţa este Albania şi că totul este atât de bine acolo încât deschidem negocierile de aderare la UE. Aşadar trebuie ca noi să facem lucrurile în ordinea cea bună. Un alt exemplu este Turcia: oare mai crede cineva astăzi că Turcia are vocaţia pentru a intra în EU? Iar procesul nu este reversibil. Aşadar trebuie modernizată această procedură”.

În altă ordine de idei, Franţa şi  Germania preconizează adoptarea rapidă a unui “pact verde” pentru Europa, un proiect propus de preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cuplu franco-german susţine stabilirea unui preţ minim la carbon la nivel european.