Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catalonia: mişcarea independentistă se radicalizează în timp ce lideri politici locali cer „dialog, democraţie şi autodeterminare”

catalonia.jpg

Independentisti manifesteazà la Barcelona pe 16 octombrie contra deciziei tribunalului de a-i condamna la pedepse grele cu închisoaera pe fostii lideri catalani
Independentisti manifesteazà la Barcelona pe 16 octombrie contra deciziei tribunalului de a-i condamna la pedepse grele cu închisoaera pe fostii lideri catalani
Sursa imaginii: 
REUTERS/Rafael Marchante

In urma pedepselor grele cu închisoarea pe care Curtea supremă le-a pronunţat luni împotriva unor foşti lideri catalani, Barcelona este prada unor violenţe. Maşini incendiate, artificii şi pietre aruncate contra poliţiei, baricade în flăcări – de 4 zile străzile capitalei catalane sunt scenele unor violenţe nemaiîntâlnite până acum. Intr-adevăr, mişcarea independentistă se caraterizase în ultimii ani prin non-violenţă. Verdictele de luni par să fi schimbat mersul lucrurilor chiar dacă violenţa rămâne pentru moment minoritară. Intr-un apel publicat în ziarul Le Monde de 7 actuali sau foşti lideri catalani, semnatarii afirmă că „decizia privind independenţa trebuie luată de cetăţeni, nu de judecători”.

Textul din Le Monde vine după ce 6 foşti membri ai guvernului catalan, o fostă preşedintă a Parlamentului catalan şi doi preşedinţi de asociaţii independentiste au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare.

Structurile nereformate ale statului spaniol au vrut să pedepsească pe aceste femei şi bărbaţi care au dat cetăţenilor catalani posibilitatea să decidă propriul lor viitor prin referendum, au îndrăznit să repună în cauză bunul cel mai sacru şi anume unitatea Spaniei” scriu semnatari.

Ei mai constată că „pentru judecătorii spanioli, nu contează că un tribunal german a respins acuzaţiile de rebeliune şi răscoală aduse fostului preşedinte Carles Puigdemont. Judecătorilor spanioli nu le pasă că un grup de lucru de la ONU cere eliberarea imediată a tuturor prizonierilor politici. Nu le pasă judecătorilor nici că ONGuri precum Amnesty International au cerut eliberarea liderilor sociali încarceraţi”.

„Noi, care suntem sau am fost preşedinţi de guvern sau de parlament catalan, estimăm că decizia luată de Tribunalul suprem spaniol şi sprijinită de guvernul spaniol, reprezintă o lovitură grea pentru calitatea democraţiei din Spania şi o încălcare a drepturilor omului. Ceea ce este joc este libertatea de expresie, de gândire şi de reuniune” notează cei 7 semnatari ai textului din Le Monde.

In acest sens, ei apelează la Uniunea europeană şi la deschiderea unui adevărat dialog, la nevoie, cu ajutorul unei terţe ţări. Un dialog fără constrângeri. Legile şi constituţiile trebuie modificate pentru a ţine cont de realităţile politice şi democratice, nu pentru a le face imposibile” sunt de părere catalanii.

In opinia lor, „o soluţie politică trebuie găsită pe baza eliberării prizonierilor politici, a revenirii exilaţilor şi a autodeterminării. Asta nu înseamnă că regiunea Catalonia trebuie să devină cu orice preţ independentă. Asta înseamnă doar că decizia, care-i priveşte pe cetăţenii catalani şi pe reprezentanţii lor, trebuie să fie luată de ei şi nu de judecători sau procurori”.

„Viitorul nostru comun este în joc şi nu doar în calitate de catalani sau de spanioli ci şi în calitate de europeni. A trece prin dialog, democraţie şi autodeterminare este singurul fel de a găsi o soluţie. A ignora voinţa poporului catalan, a-i încarcera pe liderii politici şi sociali şi a recurge la judecători pentru a rezolva o chestiune pur politică este exact reţeta dezastrului pe care-l trăim acum în Catalonia” conchid cei 7 lideri catalani printre care se numără actualul preşedinte al guvernului, Quim Torra şi foştii preşedinţi Artur Mas şi Carles Puigdemont.

 
Catalonia: mişcarea independentistă se radicalizează în timp ce lideri politici locali cer „dialog, democraţie şi autodeterminare”