Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regele Marocului graţiază o femeie încarcerată pentru „avort ilegal”

maroc.jpg

Manifestatii în favoarea lui Hajar Raissouni, jurnalistà condamnatà la un an închisoare pentru "avort ilegal"
Manifestatii în favoarea lui Hajar Raissouni, jurnalistà condamnatà la un an închisoare pentru "avort ilegal"
Image source: 
Stringer/AFP

Mohamed al VI-lea, regele Marocului, a graţiat-o pe jurnalista Hajar Raisouni. Aceasta fusese recent condamnată la un an închisoare pentru „avort ilegal” şi „relaţii sexuale în afara căsătoriei”.

Hajar Raissouni, 28 de ani, a ieşit din închisoare miercuri 16 octombrie. Ea fusese condamnată la un an închisoare în acelaşi timp cu iubitul ei dar şi cu ginecologul, anestezista şi secretara medicală care o ajutaseră să avorteze.

Eliberarea ei şi a celorlalţi co-acuzaţi reprezintă o victorie, nu doar pentru jurnalistă, iubitul ei şi echipa medicală dar şi pentru apărătorii drepturilor umane şi militanţii feminişti care făcuseră presiuni ca să ceară eliberarea lor.

Afacerea făcuse multă vâlvă în regatul marocan şi mulţi conaţionali ai încarceraţilor fuseseră şocaţi de verdict. Hajar Raissouni a fost susţinută de colegii ei de breaslă, jurnalişti, dar şi de o serie de intelectuali şi oameni politici. Un manifest de sprijin în care se denunţau, printre altele, legile liberticide, fusese semnat de mai bine de 10.000 de oameni.

Raissouni scrie pentru un jurnal al opoziţiei. Imediat după ce a fost arestată, jurnalista a denunţat un „proces politic” contra muncii ei dar şi contra familiei ei întrucât o parte din membri familiei ei sunt în fruntea unor redacţii independente. Mulţi ziarişti s-au temut pentru viitorul meseriei lor iar anunţul eliberării lui Hajar Raissouni a fost o uşurare pentru redactori şi apărătorii libertăţii presei.

Decizia de a-i graţia pe respectivii a fost motivată de „compasiune şi dorinţa regelui de a prezerva viitorul celor doi logodnici, în ciuda erorii pe care au comis-o” se poate citi în comunicatul ministerului justiţiei. Graţierea regală nu-i inocentează deci nici pe femeie, nici pe medic.

 
Regele Marocului graţiază o femeie încarcerată pentru „avort ilegal”