Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria-Turcia: uluitoarea scrisoare a lui Trump către Erdogan

trump.jpg

Scrisoarea lui Donald Trump càtre Recep Tayyip Erdogan
Scrisoarea lui Donald Trump càtre Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jim Bourg

Casa albă a decis să publice o scrisoare surprinzătoare pe care i-a scris-o Donald Trump omologului său turc Recep Tayyip Erdogan. Trimisă pe 9 octombrie, adică în prima zi a ofensivei turce în nord-estul Siriei, scrisoare este redactată pe un ton direct şi deloc diplomatic.

Scrisoarea lui Trump către Erdogan e scurtă – ţine pe o pagină şi are doar 4 paragrafe. Tonul este unul aproape golănesc. „Nu vreţi să fiţi considerat responsabilul masacrării a mii de persoane” îl previne preşedintele american pe omologul său turc. Inainte de a adăuga: „Nici eu nu vreau să fiu responsabilul distrugerii economiei turce dar este ceea ce voi face dacă e nevoie” ameninţă şeful Casei albe.

După un ton mai împăciutor în care Trump îi sugerează lui Erdogan o discuţie cu comandantul Forţelor democratice siriene care ar fi dispus la concesii, liderul de la Washington revine la atac. „Istoria vă va privi favorabil dacă acţionaţi de o manieră justă şi umană dar vă va considera pe veci ca pe un diavol dacă lucrurile se petrec prost” scrie Donald Trump. O punere în gardă care se termină pe un ton familiar: „Nu fă pe durul! Nu fi prost!”

Ankara nu a reacţionat, pentru moment, la publicarea acestei surprinzătoare scrisori. O serie de comentatori şi analişti politici americani au fost însă oripilaţi de textul prezidenţial. „Un copil de grădiniţă ar fi scris-o mai bine”, „de o calitate adolescentă pentru o scrisoare fără precedent”, „patetic”, „ridicol” - iată doar câteva din criticile exprimate vizavi de vocabularul sărăcăcios şi limitat al preşedintelui american.

 
Siria-Turcia: uluitoarea scrisoare a lui Trump către Erdogan