Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Crima nu are sex” – noua campanie-şoc a lui Europol

europol.jpg

Pe site-ul dedicat al Europol, vizitatorul descoperà treptat cine se ascunde în spatele màstilor
Pe site-ul dedicat al Europol, vizitatorul descoperà treptat cine se ascunde în spatele màstilor

Europol – Agenţia europeană a poliţiei criminale – şi-a lansat noul site internet interactiv dedicat criminalilor şi răufăcătorilor cei mai căutaţi din Uniunea europeană. Particularitatea acestei noi campanii este că majoritatea celor daţi în urmărire sunt femei. De unde şi titlul campaniei „Crima nu are sex”.

21 de state din Uniunea europeană au transmis fiecare câte un portret al persoanei care este cea mai căutată de poliţia statului respectiv. Printre cei 21 de criminali sau răufăcători daţi în urmărire, 18 sunt femei.

„Oamenii cred de obicei că cele mai grave crime sunt comise de bărbaţi ori cele comise de femei sunt la fel de grave” spune Tine Hollevoet, purtătoarea de cuvânt a Europolului. Agenţie care şi-a intitulat aşadar ultima campanie „Crime has no gender”, „Crima nu are sex” iar în sub-titlu apare menţiunea în stil american „Most wanted”.

Cei care pot fi văzuţi pe site-ul dedicat sunt acuzaţi de omoruri, trafic cu fiinţe umane sau trafic de droguri. Interactivă, noua campanie furnizează instrucţiuni celor care vizitează pagina respectivă ca să poată şi ei comunica eventuale informaţii poliţiei.

Prezentarea respectivilor criminali şi răufăcători este inedită, ca un joc. Intr-o primă etapă, respectiva sau respectivul sunt ascunşi sub o mască iluminată de un neon violet-albastru. Cu cât internautul dă scroll în jos ca să afle mai multe informaţii despre făptaş, cu atât mai mult faţa acestuia se descoperă. Numai după 3-4 pagini, internautul vede dacă e vorba despre o femeie sau un bărbat.

Obiectivul este de a atrage astfel cât mai mulţi vizitatori. Experienţa le-a demonstrat celor de la Europol că cu cât mai multă lume vede fugitivi, cu atât cresc şansele poliţiei de a-i localiza şi aresta. In trei ani de campanii similiare, Europol spune că a reuşit să captureze 21 de răufăcători daţi în urmărire.

Franţa a postat pe site poza lui Jessica Edosomwan, o nigeriană care a fost în fruntea unei reţele de prostituţie franceză, în regiunea oraşului Lyon. 26 de persoane au fost arestate în momentul dezmembrări reţelei dar nu şi capul acesteia. O reţea care exploata circa 60 de tinere femei, atrase în Franţa de promisiunea unui viitor mai bun. Aduse prin Libia în Franţa, respectivele erau apoi intimidate sau ameninţate. Procesul suspecţilor va începe luna viitoare. Poliţia bănuie că Jessica Edosomwan s-ar afla în Franţa, în Italia sau într-o ţară din Benelux.

România a postat de partea ei portretul lui Ildiko Enderle, 43 de ani, şi ea acuzată că a forţat victimele să întreţină relaţii sexuale cu clienţi. Ea este membră a unui grup criminal care recruta tinere românce – inclusiv minore – cărora le promitea joburi, mâncare şi şedere în Germania. In realitate, aceste fete ajungeau în Republica cehă unde erau forţate să aibă relaţii sexuale cu diverşi clienţi.

O altă Ildiko – dar Dudaş pe numele de familie – este dată în căutare de poliţia din Ungaria. In vârstă de 31 de ani, ea este acuzată de trafic de droguri şi abuz contra copiilor. Aflăm astfel că „copii suspectei erau adesea aduşi să asiste la tranzacţiile cu droguri” indică Europol. Condamnată la 6 ani închisoare pentru o serie de crime, ea este dată dispărută.

Noua campanie Europol poat fi văzută dând clic pe acest link:

https://eumostwanted.eu/crimehasnogender/

 
„Crima nu are sex” – noua campanie-şoc a lui Europol