Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI: Creşterea mondială se află la cel mai slab nivel de la criza din 2008 încoace

economista-sefa_a_fmi_gita_gopinath_la_washington.jpg

Economista-sefa a FMI Gita Gopinath la Washington.
Economista-sefa a FMI Gita Gopinath la Washington.
Image source: 
AFP

Reuniunile Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Mondiale (BM) s-au încheiat în week-end cu un apel comun pentru a fi susţinută creşterea mondială, stagnantă în prezent pe fondul conflictelor comerciale şi a incertitudinii cauzate de Brexit. Totodată, miniştrii de Finanţe din G20 au cerut FMI să se ocupe de criptomoneda Libra – controversata monedă a Facebook.

Tensiunile comerciale între Statele Unite şi China au fost subiectul discuţiilor din ultimele zile dintre liderii financiari din Fondul Monetar Internaţional şi din Banca Mondială.  

Noua directoare generală a FMI, Kristalina Georgieva constată că economia actuală este una de comerţ electronic în domenii în care nu există acorduri comerciale.

Pentru a fi atenuate riscurile, FMI cere factorilor politici să se implice pentru a relansa creşterea.

David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale susţine că "ne aflăm într-un moment în care creşterea mondială a încetinit, investiţiile sunt slabe, activitatea industrială nu este prea dinamică iar schimburile comerciale sunt tot mai slabe. În plus, schimbările de mediu au făcut şi mai vulnerabile ţările sărace". 

«Densiunile comerciale trebuiesc reduse» atenţionază la rândul său şeful Băncii centrale europene (BCE), Mario Draghi. Vineri, Statele Unite au introdus noi taxe vamale în cazul a numeroase produse europene – avioanele Airbus, vinul francez, whisky-ul scoţian,  brânza italiană şi uleiul spaniol de măsline.

Taxele suplimentare se rídica la aproape 7 miliarde de euro. Casa Albă răspunde astfel la lungul conflict dintre Airbus şi Boieng. In urmă cu 15 ani, americanii au acuzat mai multe ţări europene că acordă subvenţii ilegale constructorului de avioane european.

"Cu 3% creştere economică anul acesta, nu există loc de erori politice", este de părere economista şefă a FMI, Gita Gopinath.

În timp ce comerţul internaţional a fost cel care a determinat revenirea creşterii economice după criza din 2008, de această dată volumul de bunuri şi servicii nu va creşte decât cu puţin peste un procent, la finalul acestui an. Este cel mai slab avans din 2012 şi o scădere comparativ cu procentul de 3,6 înregistrat în 2018.

În ciuda criticilor, secretarul american al Comerţului, Steven Mnuchin a apărat política americană: “ pregătim fundaţia unei viitoare creşteri prin acorduri comerciale mai echitabile”.

Dar, în afara comerţului comedial, numeroase state din FMI sunt îngrijorate de posibilele repercursiuni determinate de criptomoneda Facebook – Libra aşteptată să prindă viaţă în 2020.

G7 – grupul format din Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia au convenit asupra unei condiţii sine qua non: pentru a fi lansată criptomoneda Libra este nevoie de stabilirea unui cadru juridic. Preşedinţia japoneză a G20 a cerut Fondului Monetar Internaţional să examineze implicaţiile macroeconomice pentru statele membre.

Franţa, Italia şi Germania au anunţat încă o dată că viitoarea monedă digitală Libra nu este binevenită în Europa.