Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU strânge cureaua din cauza rău-platnicilor

adunarea_generala_a_natiunilor_unite_new_york.jpg

Adunarea Generala a Natiunilor Unite, New York.
Adunarea Generala a Natiunilor Unite, New York.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Joe Penney

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres a pus la punct un nou plan de economii pentru a putea compensa întârzierile de plată a unor state, în special Statele Unite. Bugetul este pe roşu încă din septembrie iar 950 de milioane de dolari sunt necesari pentru a acoperi cheltuielile pentru următoarele trei luni.

Unele documente nu au mai fost traduse, reuniuni au fost anulate, cheltuielile cu deplasările diplomaţilor au fost reduse la minimum iar angajările au fost sistate.

Administraţia Naţiunilor Unite caută să reducă toate cheltuielile posibile pentru a putea funcţiona în continuare.

Sediul din New York nu este singurul cu probleme financiare. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la sediile din Viena, Geneva, Nairobi precum şi la patru comisii regionale – tuturor li s-a cerut să strângă cureaua pentru a putea funcţiona.

Seful acestei instituţii, secretarul general Antonio Guterres avertizează că ONU cunoaşte cel mai grav deficit din ultimul deceniu şi chiar dacă au fost făcute unele plăţi – care asigură salariile pentru luna noiembrie, situaţia este în continuare tensionată.

Din bugetul de 3 miliarde de dolari pe acest an, ONU mai are de încasat 1,3 miliarde iar pentru situaţia dificilă este de vină un grup de şapte ţări rău-platnice: Statele Unite, Brazilia, Argentina, Mexic, Iran, Israel şi Venezuela.

ONU se îngrijorează de nervozitatea liderului de la Casa Albă, Donald Trump vizavi de această organizaţie şi de faptul că alte state îl urmează şi achită tot mai târziu bugetele necesare bunei funcţionări.

Chestiunea lichidităţilor a devenit tot mai preocupantă în cadrul ONU. Atât de îngrijorătoare încât dacă nu s-ar fi recurs la un plan de economii încă din ianuarie nu s-ar fi putut organiza Adunarea Generală din septembrie la care au participat şefi de stat din lumea întreagă.