Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chile: 11 persoane au murit în confruntările stradale

patrule_de_militari_pe_strazi_-_o_premiera_in_chile_de_la_sfarsitul_dictaturii_generalului_augusto_pinochet._santiago_20_octombrie_2019.jpg

Patrule de militari pe strazi - o premiera în Chile de la sfârsitul dictaturii generalului Augusto Pinochet. Santiago, 20 octombrie 2019.
Patrule de militari pe strazi - o premiera în Chile de la sfârsitul dictaturii generalului Augusto Pinochet. Santiago, 20 octombrie 2019.
Image source: 
REUTERS/Ivan Alvarado

Chile: 11 persoane au murit în confruntările izbucnite în Chile, anunţă guvernatorul din Santiago, Karla Rubilar. Precedentul bilanţ indica şapte morţi. Capitala Santiago este mai multe zile teatrul unor violente confruntări izbucnite din cauza creşterii preţului la transportul public.

Sunt cele mai grave proteste izbucnite în ultimele decenii iar pentru preşedintele conservator Sebastian Piñera lucrurile sunt clare: ţara este în război.

Pe timpul nopţii, o măsură de încetare a focului a fost decretată în Santiago, între ora 19 şi 6 dimineaţa. Ïn cinci regiuni a fost decretată “starea de urgenţă” şi în capitala ce numără 7 milioane de locuitori.

"Democraţia trebuie protejată", declara preşedintele pentru a justifica aceste măsuri excepţionale, după o întâlnire cu liderii Camerei Deputaţilor, Senatului şi Curtea Supremă.

Iniţial, au fost lansate apeluri ca, în semn de protest, lumea să circule fără bilet. Tichetele de metrou s-au scumpit cu 30 de pesos după o primă creştere în ianuarie cu 20 de pesos.

Protestele au degenerat încă din prima zi. Mai multe staţii de metrou au fost degradate iar zeci de persoane au fost reţinute. Preşedintele a decretat imediat starea de urgenţă şi a încredinţat unui general responsabilitatea de a asigura securitatea persoanelor.

Imediat protestele s-au extins şi în afara capitalei iar preşedintele a anulat creşterea de preţuri.

Duminică, oamenii au ieşit numeroşi pentru a protesta, de această dată nervoşi din cauza condiţiilor socio-economice şi a inegalităţilor. În Santiago, confruntările dintre poliţie şi manifestanţi s-au soldat cu morţi şi răniţi.

Mai bine de 10.000 de poliţişti şi soldaţi au fost mobilizaţi. Patrule cu militari nu au mai fost văzute pe străzi din perioada dictaturii, de la finele anilor ’80.

«Suntem în război împotriva unui inamic puternic, care nu respectă nimic şi pe nimeni, violent şi fără limite», a declarat presei şeful statului.

Mii de călători erau blocaţi luni în aeroportul din Santiago – zborurile au fost anulate.

O jurnalistă chiliană aminteşte pentru RFI faptul că foarte des au loc manifestaţii aici. Paola Martinez Infante: "Această nouă manifestaţie aş putea să o încadrez într-o metaforă şi să mă refer la ea ca la «oala cu presiune ». Deoarece de 30 de ani chilienii protestează, din diverse motive. Au fost protestele din 2005 – studenţii au cerut atunci educaţie gratuită. S-a continuat în 2017 , 2018 dar manifestaţii au loc mai mereu. Ele au fost reprimate de o forţă poliţistă, moştenitoarea dictaturii chiliene. Si de această dată tinerii au fost în primele rânduri ale revendicărilor. Lumea răbufneşte după toţi aceşti ani de opresiune dictate de politici neoliberale existente în ţară în toată această perioadă."

Potrivit autorităţilor, aproape 1.500 de persoane au fost reţinute, 650 dintre ele în capitală.