Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentate 2015 Franţa: Judecătorii de instrucţie au finalizat investigaţiile

pe_13_noiembrie_2015_atentatele_din_paris_si_saint_denis_faceau_130_de_morti_si_350_de_raniti.jpg

Pe 13 noiembrie 2015, atentatele din Paris si Saint Denis faceau 130 de morti si 350 de raniti.
Pe 13 noiembrie 2015, atentatele din Paris si Saint Denis faceau 130 de morti si 350 de raniti.
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE

După patru ani de anchete, judecătorii de instrucţie francezi au finalizat investigaţiile asupra atentatelor din 13 noiembrie 2015, cele mai urâte care au lovit vreodată Franţa. 130 de oameni au murit în acea zi. Odată încheiată ancheta, poate fi deschis procesul.  Această etapă a fost foarte aşteptată: cei cinci magistraţi francezi anunţă încheierea acestei proceduri minuţioase în care 1.700 de persoane s-au constituit parte civilă, după cum anunţă Parchetul Naţional Antiterorist.

Odată încheiată această etapă, există un termen de o lună în care părţile pot face observaţii înainte ca o judecătorii să ia o decizie finală în ceea ce priveşte procesul în sine – momentul în care va începe şi durata lui.

Părţile civile îşi pun multe speranţe în acest proces.

Avocatul mai multor victime, Jean Reinhart se bucură de încheierea acestor anchete şi aşteaptă procesul – « oamenii vor adevărul », explică el.

Arthur Dénouveaux, preşedintele Asociaţiei Life for Paris – cea care adună victimele atacurilor din 13 noiembrie 2015 estimează că ancheta a explorat toate ramificaţiile financiare şi organizaţionale. La rândul său, avocatul Gérard Chemla ce reprezintă Fenvac, principala asociaţie a victimelor terorismului din Franţa susţine că se aşteaptă la un rechizitoriu monumental pe un dosar ce conţine aproape un milion de pagini.

« Sper ca familiile să poată să cunoască, în sfârşit, adevărul » susţine şi Samia Maktouf, o altă avocată ce reprezintă mai multe părţi civile.

Reamintim : pe 13 noiembrie 2015, nouă bărbaţi au deschis focul în mai multe puncte ale capitalei franceze şi în Saint Denis – aflat în vecinătatea Parisului, la Stade de France. Mai multe terase a unor restaurante s-au aflat în vizorul atacatorilor precum şi sala de concerte Bataclan din Paris. 130 de oameni au murit în atacuri iar 350 au fost răniţi.  Atacurile au fost revendicate de organizaţia jihadistă Stat Islamic.

În total 14 persoane, dintre care 11 se află în detenţie, au fost inculpate în această anchetă.

Printre ele, Salah Abdeslam este singurul membru încă în viaţă din cele trei comandouri de jihadişti care au derulat aceste atacuri. El este încarcerat în Franţa.

Alţi şase suspecţi, unii presupuşi decedaţi în Siria ori în Irak, printre care se numără şi fraţii Fabien şi Jean-Michel Clain – cei care au revendicat atacul pentru gruparea jihadistă Stat Islamic, au pe numele lor emise mandate de arestare.

Investigaţiile au scos la iveală o celuă jihadistă mult mai ramificată decât cea aflată în spatele acestor atacuri. Ramificaţiile se întind în Europa şi în special în Belgia.

Aceeaşi celulă teroristă a atacat în martie 2016 aeroportul şi metroul din Bruxelles. 32 de persoane şi-au pierdut atunci viaţa.

Există în continuare întrebări – în special privitoare la rolul exact al lui Salah Abdeslam. Acesta este menţinut într-un spaţiu izolat din închisoare şi, cu rare excepţii, a vorbit.

El i-a transportat pe cei trei kamikaze care au acţionat la Stade de France în seara atacurilor, înainte să abandoneze o centură cu explozibil ceea ce a lăsat să se înţeleagă că şi el urma să deruleze un atac sinucigaş.

Salah Abseslam a fost deja condamnat în Belgia la 20 de ani de închisoare în dosarul atentatelor din martie 2016. Justiţia l-a găsit vinovat de tentativă de asasinat cu caracter terorist. El a fost implicat într-un schimb de focuri cu poliţia din Bruxelles, cu trei zile înainte să fie arestat pentru atacul din Franţa.

Magistraţii antiterorişti parizieni au deschis pe 8 octombrie o informaţie judiciară distinctă – o anchetă, împotriva liderilor organizaţiei Stat Islamic –  pentru că au inspirat şi revendicat atentatele jihadiste săvârşite în Franţa în ultimii ani. Justiţia franceză a emis un mandat pe numele şefului autoproclamat al grupării teroriste Abou Bakr al-Baghdadi şi apropiatul său, presupus mort, Abou Mohammed al-Adnani.