Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Canada: Liberalii ies învingători dar pierd majoritatea în Parlament

primele_rezultate_arata_ca_premierul_canadian_justin_trudeau_a_fost_reales_dar_nu_va_dispune_de_un_parlament_majoritar.jpg

Primele rezultate arata ca premierul canadian Justin Trudeau a fost reales dar nu va dispune de un parlament majoritar.
Primele rezultate arata ca premierul canadian Justin Trudeau a fost reales dar nu va dispune de un parlament majoritar.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stephane Mahe

Premierul canadian Justin Trudeau va putea conduce viitorul guvern dar nu va dispune de o majoritate parlamentară, după cum arată rezultatele, încă parţiale, ale alegerilor legislative derulate luni în Canada. Liberalii lui Justin Trudeau au obţinut 33, 1% din voturile exprimate şi conduc în 157 din cele 338 de circumscripţii, potrivit rezultatelor încă provizorii oferite de Comisia Electorală canadiană.

Justin Trudeau are nevoie de 170 de fotolii pentru a dispune de majoritatea absolută în Camera Comunelor. În 2015, el a reuşit să ajungă la putere după ce a obţinut 184 de fotolii în Camera Comunelor, formată din 338 de deputaţi.

El va trebui să se sprijine, de această dată pe Noul Partid Democrat (NPD) de stânga, pentru a putea trece legile.

La Montreal, premierul Justin Trudeau le-a mulţumit susţinătorilor: «Aţi reuşit ! Felicitări» le-a transmis şi a asigurat că vocea celor din Quebec se va auzi şi în Ottawa. Echipa mea va fi cu voi, promite Justin Trudeau.

Justin Trudeau şi-a apărat bilanţul primului mandat pe toata durata campaniei electorale: o economie solidă, a legalizat cannabisul, a creat o taxă pe carbon, a primit zeci de mii de refugiaţi sirieni. Acum el va trebui să concilieze interesele regiunilor dependente de petrol şi gaz cu cele ce susţin noile energii.

Joel Lightbound este deputat liberal: "Alegătorii ne-au arătat că nu doresc să revină la anii de domnie a conservatorilor. Observ că persoanele din Quebec au dorinţa de fi la masa Consiliului de Miniştri pentru a promova valorile fundamentale ce le sunt specifice – protecţia mediului, egalitatea femei-bărbaţi şi arată că îşi găsesc un loc în cadrul partidului liberal. Cred că mesajul a fost clar transmis de sutele de mii de oameni care au ieşit pe străzile din Montreal şi Quebec. Canadienii sunt satisfăcuţi de modul în care guvernul se implică în lupta contra schimbărilor de mediu, contra inegalităţilor dar vor să vadă şi că Executivul acţionează cu şi mai mare fermitate şi cu ambiţie şi îi invit să ne urmărească de-a lungul următorilor ani.

Noul Partid Democrat ar urma să exercite o influenţă puternică în viitorul guvern. Liderul NPD, Jagmeet Singh, l-a asigurat deja pe Justin Trudeau că formaţiunea sa «va răspunde priorităţilor canadienilor».

Conservatorii conduşi de  Andrew Scheer conduc în 121 de circumscripţii.  Andrew Sheer a declarat că «atunci când va fi momentul, el este pregătit pentru a prelua şefia guvernului”.

Ïn Canada, guvernele minoritare rar au funcţionat peste 2 ani şi jumătate.

Partidul Liberal a promis să investească în servicii de sănătate, în locuri de muncă și promite ajutoare celor care vor să își cumpăre locuințe pentru prima dată. Iar liderul conservatorilor, Andrew Scheer a obţinut voturi promiţând eliminarea taxei naționale pe emisiile de carbon, diminuarea cheltuielilor guvernamentale, reducerea taxelor și echilibrarea bugetului federal.