Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În 2020 are loc primul proces al atentatelor jihadiste care au lovit Franţa din 2015

presedintele_frantei_emmanuel_macron_si_primarul_parisului_anne_hidalgo_aduc_impreuna_un_omagiu_victimelor_de_la_charlie_hebdo_7_ianuarie_2017_in_arondismentul_xi_din_paris.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron si primarul Parisului, Anne Hidalgo aduc împreuna un omagiu victimelor de la Charlie Hebdo, 7 ianuarie 2017, în arondismentul XI din Paris.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron si primarul Parisului, Anne Hidalgo aduc împreuna un omagiu victimelor de la Charlie Hebdo, 7 ianuarie 2017, în arondismentul XI din Paris.
Sursa imaginii: 
CHRISTOPHE ENA/AFP

Procesul atentatelor din ianuarie 2015 din Paris, primul din valul de atentate jihadiste care a lovit Franţa, va avea loc în 2020, între 4 mai şi 10 iulie. 14 inculpaţi ar trebui să apară în faţa unei Curţi cu juraţi ce se va întruni, din motive logistice, la noul Tribunal din Paris şi nu aşa cum este cutuma, la Palatul de Justiţie. În mod excepţional curtea va fi formată doar din magistraţi. Practic, cel mai probabil vor fi prezenti doar 11 dintre inculpaţi deoarece 3 sunt bănuiţi că au murit la frontiera irakiano-siriană.

Inculpatii ce vor apărea în faţa Curţii cu juraţi sunt bănuiţi că i-au susţinut pe fraţii Kouachi – Cherif şi Said dar şi pe Amédy Coulibaly, autorii atacurilor care au vizat redacţia revistei satirice Charlie Hebdo şi magazinul evreiesc Hyper Cacher – atacuri soldate cu 17 morţi.

Dintr-un total de 14 inculpati, trei sunt vizaţi de mandate de arestare si vor fi judecaţi în lipsă. Mai multe surse au afirmat că aceştia ar fi murit la graniţa irakiano-siriana însă informaţia nu a fost niciodata confirmată oficial.

Atacul comis pe 7 ianuarie în redacţia Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Printre victime se numără directorul publicaţiei - Stéphane Charbonnier (Charb) şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. 

Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Atacul a fost revendicat din Yemen de către Al-Qaïda dar si de reţeaua teroristă  Stat Islamic.

Cei doi fraţi au reuşit să fugă după atacul de la Charlie Hebdo şi au murit ulterior într-o imprimerie în care s-au ascuns, în nordul Franţei.

Pe 8 ianuarie 2015,  Amédy Coulibaly a ucis o poliţistă ce avea doar 26 de ani, la Montrouge, la periferia Parisului.

Pe 9 ianuarie 2015, revendicându-se din partea organizaţiei Stat Islamic, Amédy  a ucis 4 oameni în timpul unei luări de ostatici în magazinul evreiesc Hyper Cacher, în estul parizian, la Porte de Vincennes.  Amédy şi-a pierdut viaţa aici, în intervenţia poliţistă.

Magistraţii secţiei antiteroriste a Tribunalului din Paris vor continua, într-o anchetă distinctă, investigaţiile privind susţinerea de care ar fi beneficiat cei doi fraţi dinspre Yemen.

În total, în atentatele derulate în Franţa începând cu ianuarie 2015 au murit 255 de oameni.