
Special Paris
NATO vorbeşte de disensiuni în cadrul alianţei odată cu retragerea americană din Siria
default.png

Preşedintele american Donald Trump a estimat că un “succes important” a fost obţinut în Siria prin crearea acestei zone de securitate la frontiera siriano-turcă. Este vorba de o suprafaţă de 120 de km, de-a lungul frontierei. Iniţial Turcia ceruse o zonă mult mai vastă, de peste 400 de km.
La Soci, preşedintele Vladimir Putin şi omologul turc Recep Tayyip Erdogan au convenit un "memorandum" ce vizează retragerea totală a forţelor kurde din zonă şi un control comun a unei părţi din această frontieră.
Preşedintele turc a atenţionat că va lua «toate măsurile necesare» dacă retragerea kurzilor, pe care îi califică drept terorişti, nu va fi respectată. Recep Tayyip Erdogan susţine că se sprijină pe Moscova pentru ca acordul să fie respectat.
Din 29 octombrie, forţe turce şi ruse vor forma patrule mixte ce vor patrula pe frontieră pentru a se asigura că nu mai există aici combatanţi kurzi.
În teren, protestatari s-au aflat pe străzi la Qamichli, un oraş situat în extremul nord sirian, considerat capitală de facto a kurzilor sirieni. Localitatea nu face parte din zona de securitate. Sute de localnici au protestat împotriva puterii turce, după cum au constatat jurnaliştii de la France Presse. Oraşul găzduieşte zeci de mii de persoane ce s-au adăpostit aici fugind din calea bombardamentelor. Un responsabil al administraţiei locale susţine că acordul este în serviciul puterilor străine şi nu al poporului.
Franţa, exasperată de retragerea americană din nord-estul sirian, denunţă o pierdere de credibilitate a Washingtonului în cadrul NATO. Alianţa se reuneşte joi pentru a discuta situaţia din Siria.
Preşedintele Emmanuel Macron şi ministrul său de Externe, Jean-Yves Le Drian s-au declarat nemulţumiţi de faptul că liderul de la Casa Albă nu a anunţat retragerea sa din Siria, o retragere plină de consecinţe în ceea ce priveşte lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.
Liderul de la Elysée susţine că a decoperit dintr-o postare pe Twitter că Statele Unite au decis să îşi retragă trupele şi să elibereze zona. "Turcia, membră în NATO, atacă forţele kurde – partener al coaliţiei internaţionale antijihadiste condusă de Washington, alt membru al NATO", comentează Emmanuel Macron. "Toate acestea slăbesc credibilitatea pentru a găsi parteneri pe teren şi ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte funcţionarea NATO", este de părere liderul de la Elysée.
Iar premierul britanic, Boris Johnson constată şi el «că cei mai apropiaţi aliaţi NATO sunt în dezacord» în conflictul din nord-estul sirian. "Marea Britanie lucrează cu Franţa şi Germania pentru a convinge Statele Unite că nu putem închide ochii la ceea ce se întâmplă în Siria", susţine Boris Johnson.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg se plânge şi el: «nu mai putem nega că nu există divergenţe. Dezacordurile dintre aliaţi pun mari probleme şi avem nevoie de o discuţie deschisă şi sinceră”.
Bruno Tertrais, directeurul adjunct al Fundaţiei pentru Cercetare Strategică din Paris observă că "Alianţa merge foarte prost în plan politic în timp ce Vladimir Putin îşi freacă mâinile în urma acordului cu Ankara".