Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Thierry Breton: noua propunere a preşedintelui francez pentru Comisia europeană

2019-10-24t072011z_1118794594_rc1398463bc0_rtrmadp_3_eu-commission-france_0.jpg

Thierry Breton, actual PDG al grupului Atos, fost ministru al economiei, propus ca nou membru francez al Comisiei europene
Thierry Breton, actual PDG al grupului Atos, fost ministru al economiei, propus ca nou membru francez al Comisiei europene
Sursa imaginii: 
Reuters

Thierry Breton este noul nume propus de preşedintele Emmanuel Macron pentru unul dintre cele mai importante portofolii ale Comisiei europene. El ar urma să se ocupe de politicile industriale, de piaţa internă, de industria numerică, de domeniul spaţial şi de apărare. Reamintim că prima propunere avansată de şeful statului francez a fost respinsă în urmă cu două săptămîni, Emmanuel Macron o propusese pe Sylvie Goulard.

Promovarea unei femei în ierarhia executivului european, şi în plus cu numeroase atribuţii, ţine oarecum de “spiritul timpului”. Emmanuel Macron nu s-a aşteptat deci, în urmă cu două săptămîni, ca eurodeputaţii să respingă o candidatură feminină într-un moment cînd mişcările feministe denunţă tocmai absenţa femeilor în sfere importante ale deciziei. Din păcate lui Sylvie Goulard i s-au adus nişte reproşuri, mai degrabă de ordin etic, legate de o posibilă implicare într-un scandal de posturi fictive. 

Era pentru prima dată în istoria acestor numiri (care sunt iniţial îndelung negociate) că o propunere franceză se izbea de un refuz categoric, şi încă masiv, din partea eurodeputaţilor. Preşedintele Emmanuel Macron a calificat imediat respingerea acestei candidaturi drept o “criză politică” în sînul Europei, iar la el acasă opoziţia l-a criticat copios pentru faptul că a mizat pe centrista Sylvie Goulard fără să-i verifice cu extremă atenţie parcursul.

De data aceasta Emmanuel Macron mizează pe un om politic şi patron care pentru moment pare ireproşabil. În vîrstă de 64 de ani, Thierry Breton, preşedinte director general al grupului de informatică Atos, afişează numai succese la activ. El este un pasionat de tehnologie, un european convins, a fost ministru al economiei între 2005 şi 2007 pe vremea lui Jacques Chirac, a redresat mai multe intreprinderi, s-a aflat în fruntea mai multor proiecte franco-germane, dispune de relaţiile necesare în galaxia responsabililor europeni… Dar mai ales are o viziune în ce priveşte Europa, cel puţin la nivel tehnologic. El pledează de multă vreme pentru dezvoltarea unui sector de supercalculatoare astfel încît Uniunea Europeană să poată rivaliza în acest domeniu cu China.

Grupul pe care îl conduce, Atos, este şi el un exemplu de succes. Prezent iniţial în numai trei ţări, Atos a devenit un grup mondial cu 110 000 de salariaţi.

Cotidianul Le Monde completează portretul lui Thierry Breton arătînd că omul poate fi uneori “dur” şi “tăios”, fiind impregnat de cultură pragmatică protestantă. Citez din Le Monde: “Mereu între două avioane spre München, Paris sau New York, Thiery Breton se ştie exigent. Hiperactiv, ducînd o viaţă ascetică – bea foarte puţin, se duce la culcare la ora 22 şi se trezeşte la 4 şi jumătate dimineaţa ca să facă întîi o oră de sport ascultînd în acelaşi timp un curs de matematică sau fizică”.

Iată deci cine este omul care ar putea prelua acum un portofoliu cu misiuni multiple la Bruxelles. Un portofoliu pentru care s-a luptat Emmanuel Macron, în sensul că l-a dorit atribuit Franţei. Într-un moment cînd Emmaneul Macron îşi atribuie oarecum rolul de inspirator şi redinamizator al Europei, Thierry Breton s-ar putea să-i fie un aliat util. Acest patron rodat şi în viaţa politică face parte din acea familie de europeni convinşi care cred că Europa mai are un cuvînt greu de spus pe toate planurile, şi că în nici un caz nu trebuie să se lase dominată în contextul unei competiţii internaţionale din ce în ce mai acerbe.