Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liban: Protestele continuă cu un lanţ uman întins de-a lungul ţării

liban-_zeci_de_mii_de_oameni_au_format_un_lant_uman_de-a_lungul_coastei_din_nordul_in_sudul_tarii_27_octombrie_2019.jpeg

Liban- Zeci de mii de oameni au format un lant uman de-a lungul coastei, din nordul în sudul tarii, 27 octombrie 2019.
Liban- Zeci de mii de oameni au format un lant uman de-a lungul coastei, din nordul în sudul tarii, 27 octombrie 2019.
Image source: 
AFP

În Liban, zeci de mii de oameni au format duminică un lanţ uman din nordul în sudul ţării în semn de solidaritate, într-o nouă zi de manifestaţii derulate contra puterii. Lanţul uman s-a întins pe 170 de km iar potrivit estimărilor a fost format din peste 100.000 de oameni.

Zeci de mii de oameni s-au mobilizat în întreaga ţară – au venit în maşini, pe bicicletă, pe motoare - pe autostrada care se întinde de-a lungul Mediteranei. Femei, bărbaţi, copii s-au întâlnit pentru a se ţine de mână într-un gest de protest inedit contra clasei politice.

Pe faleza din Beirut, oraş port la Mediterană, oamenii ce au format acest lanţ au cântat imnul naţional.

Ideea este de a arăta că din nord în sud, de la Tripoli la Tyr, rămânem uniţi – susţine una dintre organizatoarele acestei acţiuni.

Sute de mii de manifestanţi s-au adunat duminică mai peste tot în Liban.

La Beirut, mii de manifestanţi şi-au dat intâlnire în Piaţa Martirilor, locul obişnuit al protestelor din ultima perioadă în care este cerută demisia guvernului.

 

Contestarea guvernului libanez a continuat si duminica, 27 octombrie, cu un lant uman ce s-a întins de-a lungul coastei tarii.
Contestarea guvernului libanez a continuat si duminica, 27 octombrie, cu un lant uman ce s-a întins de-a lungul coastei tarii.
Image source: 
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Impresionaţi de ceea ce se întâmplă în ţara lor de origine, libanezi ce trăiesc în străinătate au ieşit şi ei în stradă pentru a protesta. Manifestaţii au avut loc la Londra, Amsterdam şi Paris unde, mii de libanezi au scandat lozinci împotriva guvernului din Liban.

În Paris, reuniţi lângă Turnul Eiffel oamenii au declarat la microfonul RFI că ar dori să se întoarcă în ţara de origine dar nu o pot face din cauza corupţiei. Ei cer o reformă completă a clasei politice din Liban. "Preşedintele pe care îl avem astăzi nu face nimic pentru poporul său. Si mă simt vizat de ceea ce se întâmplă acolo pentru că familia mea este în Liban. Cunosc multe familii care îşi trimit copiii în străinătate, pentru a le asigura viitorul. Dacă protestăm acum este că vrem un viitor mai bun pentru copiii noştri", spune unul dintre participanti. "Nu vreau să îmi văd copiii cum cresc într-un Liban aşa cum este el în prezent. Eu am suferit din cauza modelului economic al ţării şi anume exploatarea omului. Iar noi suntem nevoiţi să rămânem în afara ţării, nu ne putem întoarce acolo", declară o protestatară. "Sora mea este în Franţa iar fratele este în Statele Unite. Am plecat din ţară pentru a putea beneficia de o educaţie mai bună şi de o viaţă mai bună", susţine o altă manifestantă de origine libaneză.

Libanul rămâne paralizat şi luni. Diverse instituţii publice şi şcolile rămân închise – pentru a 11-a zi consecutivă de proteste.