Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Davos-ul deşertului” la Ryad: business first

index.jpg

“Future Investisment Initiative” - forum economic la Ryad
“Future Investisment Initiative” - forum economic la Ryad
Sursa imaginii: 
France 24

La Ryad, în Arabia saudită, a fost inaugurată marţi 29 octombrie, cu mult fast, o nouă ediţie a unui Forumului economic numit şi “Davos-ul deşertului”. Anul trecut numeroase ţări şi personalităţi au boicotat această reuniune în contextul asasinării jurnalistului dizident Jamal Khashoggi în incinta consulatului saudit de la Istanbul. Între timp însă această afacere pare să-şi piardă din impact.

Asasinarea acestui jurnalist dizident, pe 2 octombrie 2018, de către un grup de agenţi veniţi special de la Ryad, a provocat la ora respectivă un şoc mondial, notează Agenţia France Presse. Iar imaginea prinţului moştenilor al Arabiei saudite, Mohammed ben Salman, a fost serios afectată, cu atît mai mult cu cît acesta încerca să se afirme ca un reformator, ca un lider al deschiderii, capabil să-şi integreze ţara în spaţiul economic global. Serviciile secrete americane au ajuns atunci la concluzia că asasinarea jurnalistului fusese ordonată chiar de prinţ, iar multe intreprinderi au ezitat să se lanseze în afaceri importante cu Arabia saudită.

Nu este însă pentru prima dată că lumea afacerilor închide ochii şi preferă să uite astfel de antecedente. Dovadă că în prezent în jur de 6000 de participanţi sunt prezenţi, dintre care 300 veniţi din 30 de ţări, la  Forumul de la Ryad intitulat “Future Investisment Initiative”. Printre invitaţi se numără primul ministru indian Narendra Modi, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, Jared Kushner care este consilier al preşedintelui american Donald Trump dar şi ginerele său, mai mulţi şefi de stat africani… Mai sunt semnalaţi şi trei foşti responsabili politici, de fapt foşti şefi de guvern: un britanic pe anume David Cameron, un italian pe nume Matteo Renzi şi un francez pe nume François Fillon…

Timp de trei zile Arabia saudită se află deci într-o logică de seducţie economică, afişîndu-se ca o economie dinamică plină de oportunităţi pentru investiţiile străine. Participanţii nu par să se mai gîndească la ceea ce a însemnat afacerea Khashoggi şi sunt, scrie tot Agenţia France Presse, infinit mai atenţi la intrarea în bursă a gigantului grup petrolier public saudit Aramco.

În ce-l priveşte pe Mohammed ben Salman, după o perioadă de relativă eclipă de pe scena internaţională, el revine în lumina mediatică. În cursul unui interviu acordat unui post de televiziune american el a negat că ar fi ordonat asasinarea lui Jamal Kashoggi, dar şi-a asumat totuşi responsabilitatea acestui act dat fiind că s-a produs sub “domnia sa”. Ca şi cum ar fi vrut să-şi spele păcatele, după acest asasinat prinţul moştenitor a dus o politică de deschidere pe mai multe fronturi, acordînd mai multe drepturi femeilor, vize turistice şi deschizînd mai larg porţile industriei de divertisment.

Arabia saudită este deci în căutare de investiţii pentru a-şi diversifica economia, dar şi în căutare de respectabilitate internaţională. Anul viitor Arabia Saudită va prezida grupul G20, încă o dovadă că pagina Kashoggi este uitată. Dacă deviza lui Donald Trump este “America first”, deviza actorilor economici mondiali este “buisness first”.