Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Centrul european al iudaismului a fost inaugurat la Paris

iudaism.jpg

Centrul european al iudaismului a fost inaugurat la Paris de presedintele Emmanuel Macron
Centrul european al iudaismului a fost inaugurat la Paris de presedintele Emmanuel Macron
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pool/Ian Langson

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a inaugurat la Paris Centrul european al iudaismului. Proiectul, conceput ca un vast ansamblul cultural şi religios, capătă o dimensiune specială în contextul creşterii antisemitismului.

Centrul european al iudaismului, clădire nou-nouţă în arondismentul 17 al Parisului, acolo unde se află o comunitate evreiască dinamică, cea mai mare din Franţa, a fost inaugurat de preşedintele Emmanuel Macron în prezenţa a circa 2.000 de invitaţi. Miniştri, religioşi, oameni de afaceri şi artişti au luat parte la eveniment.

Clădirea propune pe mai bine de 5.000 de metri pătraţi, o sinagogă de 600 de locuri, o sală de expoziţii şi spectacole dar adăposteşte şi Consistoriul, organul reprezentativ al iudaismului din Franţa.

„E bine să vedem atâta lume alături de noi în afara unei perioade de memorie sau de doliu. In ultimii ani, adunările comunităţii erau adesea asociate cu perioade de doliu. Acum suntem într-o perioadă de construcţie, de bucurie şi speranţă. Un elan pe care încercăm să-l redăm iudaismului francez şi, mai general, Franţei” spune Joël Mergui, preşedintele Consistoriului.

Emmanuel Macron a reamintit dealtfel în discursul său diversele atentate sau crime care au îndoliat comunitatea: Merah în 2012, magazinul Hyper Casher în 2015, asasinarea lui Ilan şi Sarah Halimi, etc. „In acest context, mulţi ar fi abandonat, ar fi căzut pradă defetismului în timp ce alţii s-ar fi întrebat la ce bun să mai construim, să mai continăm. Voi însă nu aţi făcut aşa” a notat preşedintele Franţei.

Santierul Centrului european al iudaismului a durat 4 ani iar proiectul a costat 15 milioane de euro, sumă provenită în proporţie de 80% din fonduri private. Ansamblul, care a devenit astfel cel mai mare centru cultural al iudaismului din Europa, se vrea un „loc de dialog”, „o vitrină a iudaismului european” şi nu în ultimul rând „un atuu în combaterea antisemitismului”.

 
Centrul european al iudaismului a fost inaugurat la Paris