Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: educaţia prioritară în contextul luptei împotriva comunitarismului

2019-04-25t202330z_1_lynxnpef3o25o_rtroptp_3_france-protests-macron.jpg

Preşedintele francez Emmanuel Macron rostind un discurs
Emmanuel Macron
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

“Eu lupt cu toate forţele mele împotriva comunitarismului”. Am citat dintr-un interviu acordat de preşedintele francez Emmanuel Macron revistei săptămînale “Valeurs actuelles” (Valori actuale). Un interviu amplu în care şeful statului francez mai vorbeşte despre imigraţie, despe voalul islamic şi despre eşecurile modelului de integrare francez. 

Precizez de la început că publicaţia respectivă este considerată ca fiind una liberal-conservatoare, deci de dreapta. Unii o plasează chiar în zona extremei drepte. În orice caz, “Valeurs actuelles” este una dintre cele cinci reviste săptămînale de mare tiraj şi de mare audienţă din Franţa. Din aturajul prezidenţial se precizează că Emmanuel Macron înţelege să li se adreseze tuturor francezilor, motiv pentru care acordă interviuri chiar şi unor publicaţii cu o linie editorială mai îndepărtată de convingerile sale politice.

Emmanuel Macron îşi continuă deci o anumită ofensivă pe un teren, cel legat de imigraţie şi de comunitarism, care pînă nu demult a fost apanajul extremei drepte. Seful statului francez consideră însă că nu trebuie să i se lase extremei drept monopolul vigilenţei şi al lucidităţii în ce priveşte problemele imigraţiei. 

Senatul francez, dominat de opoziţia de dreapta, tocmai a adoptat, marţi 29 octombrie, o propunere de lege prin care li se interzice părinţilor care îi însoţesc pe elevi la diverse activităţi şcolare să poarte semne religioase. Preşedintele Macron se referă la polemicile izbucnite în Franţa în jurul voalului islamic şi spune că nu vrea să fie nici ostaticul comunitarismului şi nici al extremei drepte. Umilirea unor femei care poartă voalul islamic în public este “o imensă eroare”, declară Emmanuel Macron. În acelaşi timp el avertizează că şcoala republicană este un loc în care islamul radical nu are ce căuta şi că şcoala are un rol esenţial în integrarea comunităţilor provenind din imigraţie.

Din toate punctele de vedere, interviul lui Emmanuel Macron este un număr de echilibristică. Preşedintele este de fapt efectiv prins între două focuri, cel al realităţilor de pe teren, şi cel al ofensivei extremei drepte. Aceasta din urmă consideră că numai ea are soluţii pentru ca Franţa să nu devină o ţară a secesiunii culturale, a separării musulmanilor de restul francezilor.