Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chile renunţă să organizeze reuniunea COP25 privind clima

chile.jpg

Presedintele Chile, Sebastian Pinera, a anuntat cà renuntà sà mai organizeze reuniunile COP25 si APEC prevàzute luna viitoare si în decembrie
Presedintele Chile, Sebastian Pinera, a anuntat cà renuntà sà mai organizeze reuniunile COP25 si APEC prevàzute luna viitoare si în decembrie
Sursa imaginii: 
AFP Photos/Chilean Presidency/HO

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a anunţat anularea conferinţei privind schimbările climatice. COP25 urma să aibă loc la Santiago în perioada 2-13 decembrie. Manifestaţiile sociale din Chile, marcate de incidente violente, sunt la originea acestei anulări.

„Cu un profund sentiment de durere, guvernul nostru a decis să nu mai organizeze reuniunea COP25 de la începutul lui decembrie şi nici summitul APEC de la mijlocul lunii noiembrie” a declarat preşedintele conservator din Chile.

Circa 25.000 de delegaţi – printre care militanta suedeză Greta Thunberg - erau aşteptaţi la Santiago la reuniunea COP25. Scopul acesteia era să incite statele să-şi respecte angajamentele cele mai importante în combaterea schimbărilor climatice.

De partea lui, preşedintele american Donald Trump părea dispus să semneze înaintea reuniunii APEC – Forumul economic ce reuneşte circa 20 de state riverane Pacificului - un acord cu China pentru a pune capăt războiului comercial sino-american.

Mişcările sociale din Chile au împins aşadar guvernul de la Santiago să renunţe la aceste întâlniri internaţionale. Trebuie spus că de 2 săptămâni, contestaţiile stradale se multiplică. La început ele au fost provocate de creşterea preţurilor, în particular a biletelor de metrou din capitală. Cu toate că această măsură a fost suspendată iar guvernul a fost remaniat, manifestaţiile s-au amplificat.

Reamintim că şi Brazilia a renunţat să organizeze această COP25 acum un an, în noiembrie 2018 dar din alte motive. Atunci, nou-alesul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, un climatosceptic înverşunat, invocase raţiuni bugetare pentru a anula reuniunea.

 
Chile renunţă să organizeze reuniunea COP25 privind clima