Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele imagini ale raidului american contra lui al-Baghdadi, liderul ISIS (Video)

baghdadi_photo.jpg

Imaginea casei în care se ascundea si a fost ucis Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS
Imaginea casei în care se ascundea si a fost ucis Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS
Sursa imaginii: 
U.S. Central Comand/@CENTCOM

Armata americană a publicat primele fotografii şi imagini video ale operaţiunii-comando din Siria care a dus la uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi, şeful organizaţiei stat islamic. Promisiunea de a declasifica aceste imagini fusese făcută luni de preşedintele american Donald Trump.

In cursul unei conferinţe de presă organizate miercuri seara, Pentagonul a difuzat mai multe fotografii şi extrase video ale raidului contra casei dintr-un sat sirian în care se ascundea al-Baghdadi şi apropiaţii săi. Se pot vedea pe aceste imagini în alb şi negru un grup de militari care se apropie, pe întuneric, de casa în care se presupune că era liderul organizaţiei stat islamic.

Armata americană a venit şi cu noi precizări privind derularea acestui raid. Aflăm astfel că în momentul în care Abu Bakr al-Baghdadi şi-a detonat centura cu explozibili pe care o purta asupra sa în tunelul în care se ascundea, în afară de el au mai murit doi copii şi nu trei cum se anunţase iniţial.

Seful comandamentului central american a mai precizat că în afară de liderul terorist şi cei doi copii ai săi, au mai fost ucişi în operaţiune alţi 5 membri al mişcării jihadiste: 4 femei – „foarte ameninţătoare”, precizează militarii americani - şi un bărbat. Doi alţi bărbaţi şi 11 copii au fost capturaţi vii.

S-au găsit în reşedinţa teroriştilor materiale electronice şi diverse documente. In fine, un număr neprecizat de combatanţi jihadişti care au deschis focul asupra elicopterelor americane au fost împuşcaţi de soldaţii americani în jurul reşedinţei lui al-Baghdadi. Extrase video arată loviturile aeriene date de americani acestor jihadişti.

Reamintim că ADN-ul persoanei care s-a aruncat în aer a fost cules şi apoi comparat cu cel obţinut în urma trecerii lui al-Baghdadi printr-o închisoare irakiană în 2004. Aşa s-a putut confirma „fără niciun dubiu” că cel mort în raidul american era liderul terorist.

Odată încheiată operaţiunea militarilor americani, complexul imobilier în care s-a derulat aceasta a fost distrus complet pentru a evita ca el să devină loc de pelerinaj. Din aceleaşi motive, rămăşiţele lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost scufundate în mare, 24 de ore după moartea sa.

 

 

 
Primele imagini ale raidului american contra lui al-Baghdadi, liderul ISIS