Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Foie gras-ul, interzis la New York începând cu anul 2022

foie_gras.jpg

Manifestanti la New York care cer interzicerea foie gras-ului, iunie 20
Manifestanti la New York care cer interzicerea foie gras-ului, iunie 20
Image source: 
AFP

Sub presiunea asociaţiilor de apărare a animalelor, consiliul municipal din New York a adoptat un text care interzice comercializarea foie gras-ului începând cu sfârşitul anului 2022. Decizia, previzibilă, constituie o lovitură grea dar mai ales pentru industria locală.

„Este o zi istorică pentru drepturile animalelor la New York” a comentat un reprezentant al asociaţiei Voters for animal rights Alegători pentru drepturile animalelor – organizaţie ce a jucat un rol major în acest dosar. „Nu se va mai comercializa o hrană de lux inumană” jubilează de partea ei asociaţia Animal Welfare Institute.

Incepând cu sfârşitul lui 2022, se va interzice vânzarea, servirea şi chiar deţinerea de foie gras la New York. Contravenienţii riscă amenzi cuprinse între 500 şi 2.000 de dolari.

Textul adoptat precizează că se referă la produsele ce provin de la animale ce au fost îndopate, practică denunţată de aleşi şi de asociaţiile de apărare a animalelor care consideră că acest sistem este „atroce”. Trebuie spus că există şi foie gras obţinut de la raţe şi gâşte neîndopate dar producţia nu este suficientă.

Cum era de aşteptat, o serie de şefi de întreprinderi locale de foie gras au anunţat că vor contesta decizia în faţa justiţiei. „Nu este rolul unui consiliu municipal să decidă ce este sau nu crud pentru animale” spune patroana unei firme. Decizia adoptată de consiliul municipal mai trebuie ratificată de primarul democrat de New York, Bill de Blasio.

In afară de amatorii de foie gras, de comercianţii şi restaurantele din oraş, primii care vor fi afectaţi de măsură sunt doi mari producători locali, din New York, Hudson Valley Foie Gras şi La Belle Farm. Cele două firme alimentează o mare parte din piaţa newyorkeză de foie gras.

Metropola de pe coasta estică a SUA se alătură astfel statului California unde foie gras-ul este déjà interzis de la începutul anului. Există şi ţări în lume, precum Danemarca, Regatul unit sau Australia, unde producţia de foie gras este interzisă.

Foie gras-ul, interzis la New York începând cu anul 2022