Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Democraţii accelerează procedura care ar putea duce la destituirea lui Donald Trump

trump.jpeg

Donald Trump în cursul unei ceremonii la Casa albà, 30 octombrie 2019
Donald Trump în cursul unei ceremonii la Casa albà, 30 octombrie 2019
Sursa imaginii: 
AFP/Saul Loeb

Camera reprezentanţilor de la Washington a aprobat ancheta în vederea declanşării procedurii de destituire eventuală a preşedintelui american Donald Trump. Camera, cu o majoritate de aleşi democraţi, a adoptat rezoluţia în acest sens cu 232 de voturi favorabile şi 196 contra. Liderul de la Casa albă a denunţat deîndată „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană”.

Procedura care ar putea duce eventual la destituirea lui Donald Trump a intrat într-o nouă fază în urma acestui vot favorabil din Camera Reprezentanţilor. După 5 săptămâni de audieri cu uşile închise, urmarea anchetei va fi publică.

Reamintim că parlamentarii democraţi încearcă să demonstreze că Donald Trump a făcut presiuni asupra regimului de la Kiev – mai exact Trump l-ar fi şantajat în cursul unei convorbiri telefonice pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski - pentru a-l compromite pe Joe Biden, fostul vice-preşedinte democrat, posibil candidat şi deci adversar al lui Trump la prezidenţialele de anul viitor.

Pentru a determina dacă preşedintele american a folosit mijloace statale pentru a face presiuni asupra Kievului, democraţii au audiat déjà o serie de diplomaţi şi consilieri prezidenţiali. In ciuda faptului că aceste audieri s-au făcut cu uşile închise, scurgeri de informaţii arată că unele dintre aceste mărturii ar fi foarte jenante pentru locatarul de la Casa albă.

Bineînţeles că anturajul preşedintelui american şi Donald Trump însuşi, ca de obicei pe reţeaua Twitter, au criticat aceste audieri şi au acuzat tabăra democrată că avansează în anchetă fără să fi votat mersul acesteia. Unda verde dată acum de Camera reprezentanţilor vizează deci să-l priveze pe Trump de acest argument.

Concret, în urma votului de joi, democraţii vor putea acum interoga public martorii aşa-zisei afaceri ucrainene. De asemenea, rezoluţia îi lasă şi pe aleşii republicani să-şi convoace proprii martori în cursul acestei faze a anchetei care este supervizată de comisia de informaţii din Cameră.

In urma acestor audieri, dovezile culese vor fi transferate comisiei judiciare care va redacta apoi actul de acuzare contra preşedintelui. In acest stadiu al procedurii, participarea preşedintelui şi a avocaţiilor săi este permisă.

Donald Trump a denunţat deîndată ce a aflat rezultatul votului „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană” în timp ce un comunicat de la Casa albă evocă ceva „inechitabil, anticonstituţional şi fundamentalmente antiamerican”.

Bătălia opiniei publice, esenţială

Cum notează ziarul Le Monde, „constituţia americană nu dă decât liniile mari ale procedurii de destituire a unui preşedinte: Camera reprezentanţilor trebuie să-l pună sub acuzare iar Senatul îl judecă. Tinând cont că în Senat, republicanii sunt majoritari, destituirea apare, momentan, puţin probabilă”.

Democraţii ştiu toate aceste lucruri şi în fapt ei caută, prin acest vot şi anchetă, să câştige bătălia opiniei publice. „Americanii vor putea vedea şi asculta în direct cum preşedintele abuzează de puterile sale” scria pe Twitter Nancy Pelosi. Preşedinta democrată a Camerei reprezentanţilor crede că „opinia publică este singura care contează. Cu ea, poţi face aproape totul. Fără ea, nu poţi practic nimic”.

Ziarul New York Times e şi el de părere că rezultatul anchetei va depinde de opinia publică. „Dacă democraţii reuşesc să convingă chiar şi o mică parte a partizanilor lui Trump că acesta nu ar mai trebui să fie preşedinte atunci Trump va pierde aproape sigur alegerile de anul viitor. Dacă democraţii pot convinge şi o mică parte a acestor partizani, atunci Trump riscă chiar să piardă sprijinul republicanilor din Congres şi deci să fie destituit de Senat”, mai scrie cotidianul newyorkez citat de Le Monde.

 
Democraţii accelerează procedura care ar putea duce la destituirea lui Donald Trump