Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sase ani după asasinarea lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, familiile celor doi jurnalişti de la RFI şi parlamentari francezi denunţă tăcerea autorităţilor

claude_et_ghislaine.jpg

Claude Verlon si Ghislaine Dupont
Claude Verlon si Ghislaine Dupont
Sursa imaginii: 
RFI

Mâine, 2 noiembrie, se împlinesc 6 ani de când colegii noştri Ghislaine Dupont şi Claude Verlon au fost răpiţi şi asasinaţi la Kidal, în Mali. Cu ocazia acestei comemorări, familiile celor doi jurnalişti au denunţat la ONU tăcerea şi minciunile autorităţilor franceze cu privire la circumstanţele acestor două decese. In paralel, parlamentari francezi au interpelat statul pentru a clarifica această dramă.

Dosarul privind moartea lui Ghislaine Dupont şi a lui Claude Verlon e mai departe incomplet, mai conţine multe zone de umbră care ridică o serie de întrebări.

Sase ani după răpirea şi uciderea celor doi colegi de-ai noştri, 2 din cei 4 presupuşi răpitori sunt mai departe de negăsit. Asta cu toate că, aşa cum scria RFI încă din luna iulie, forţele speciale franceze de la faţa locului, din Mali, i-au urmărit pe aceşti răpitori după comiterea asasinatelor. De când colegii noştri francezi au făcut aceste revelaţii, nici cabinetul ministrului Apărării, nici statul-major al armatelor franceze nu a comentat sau reacţionat la afirmaţiile făcute de RFI.

Această strategie a tăcerii l-a făcut să reacţioneze pe Didier Quentin. Deputatul conservator i-a scris lui Jean-Yves Le Drian, actualmente ministru francez de externe dar în vremea asasinatelor, ministru al Apărării. Deputatul îl interpelează pe ministru cerându-i detalii despre iniţiativele pe care le va lua ca să facă lumină asupra morţii lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon.

Un apel similar la transparenţă a lansat şi senatorul Pierre Laurent. Fostul secretar general al Partidului comunist francez cere ridicarea secretului de apărare. „Ansamblul documentelor protejate de secretul de apărare nu au fost vărsate la dosar. Lipsesc lucruri importante, e ceva neclar şi asta mă îngrijorează. Condiţiile în care au intervenit militarii francezi trebuie elucidate. Nu vrea să pun în cauză pe nimeni dar spun doar că avem nevoie de tot adevărul” scrie Pierre Laurent în tetxtul adresat ministrei Apărării Florence Parly. Miniştri interpelaţi au acum la dispoziţie două luni ca să răspundă acestor solicitări.

Cu ocazia împliniiri a 6 ani de la moartea colegilor noştri, Unesco a organizat o expoziţie de desene la sediul ONU. La versinajul acestei manifestări, mama lui Ghislaine Dupont, Marie-Solange Poinsot, în vârstă de aproape 90 de ani, a declarat şi ea că „aşteaptă de 6 ani adevărul”. In opinia ei, „armata deţine adevărul”. Sora lui Claude Verlon, Marie-Pierre Ritleng a denunţat şi ea „lipsa de informaţii, impunitatea şi tăcerea autorităţilor”.

Asasinarea confraţilor noştri a fost revendicată încă de atunci, din 2013, de organizaţia teroristă al-Qaida în Magrebul islamic. Circumstanţele în care au fost răpiţi şi ucişi cei doi jurnalişti, plecaţi în Mali ca să asiste la operaţiunea militarilor francezi botezată „Serval” şi destinată tocmai să-i contreze pe jihadişti, nu au fost însă niciodată elucidate.

Reamintim că acum 6 ani, la câteva zile după asasinarea lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, ONU a declarat ziua de 2 noiembrie Ziua internaţională de combatere a impunităţii pentru crimele comise contra jurnaliştilor.

 
Sase ani după asasinarea lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, familiile celor doi jurnalişti de la RFI şi parlamentari francezi denunţă tăcerea autorităţilor