Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In Israel, comemorarea asasinării lui Rabin se politizează şi mai mult după difuzarea unui film

israel.jpg

Manifestanti comemoreazà la Tel-Aviv 24 de ani de la asasinarea fostului premier israelian Ithac Rabin, 2 noiembrie 2019
Manifestanti comemoreazà la Tel-Aviv 24 de ani de la asasinarea fostului premier israelian Ithac Rabin, 2 noiembrie 2019
Image source: 
REUTERS/Corinna Kern

Luni se comemorează asasinarea fostului premier israelian Iţhak Rabin, ucis în 4 noiembrie 1995 de un extremist evreu care vroia să pună capăt procesului de pace cu palestinienii. Comemorarea actuală a acestei crime coincide cu ieşirea pe marile ecrane israeliene a unui film intitulat "Incitare" care revine asupra dramei de acum 24 de ani.

Reunite sub sloganul "Da păcii, nu violenţei!", zeci de mii de persoane s-au reunit sâmbătă, ca în fiecare an, la Tel-Aviv pentru a onora memoria fostului premier Iţhak Rabin, asasinat de un extremist religios acum aproape un sfert de secol.

Corespondentul RFI la faţa locului notează că "niciun reprezentant al dreptei tradiţionale israeliene nu a fost invitat la reuniunea de sâmbătă. In schimb, principalul orator a fost Benny Gantz, liderul listei centriste Kakhol Lavan / Albastru-alb, însărcinat să formeze viitorul guvern israelian". Gantz, care revendică moştenirea pacifistă a premierului-martir, a promis că dacă va deveni prim-ministru al Israelului va da comemorărilor pentru Rabin un statut oficial şi că anul viitor va sta pe podiumul reuniunii alături de liderii opoziţiei.

A luat cuvântul şi Yaron Zilberman, realizatorul filmului "Incitare" care revine asupra perioadei care a precedat uciderea lui Rabin. Pelicula a câştigat déjà principalul premiu cinematografic din Israel şi înregistrează un succes nesperat la public. Ron Leshem, scriitor şi scenarist al filmului, spune colegului nostru francez că "cei care erau atunci, în 1995, cei mai extremişti şi mai marginali şi care-l sprijineau pe asasinul Yigal Amir, sunt astăzi în Parlament, în Knesset. Situaţia este deci foarte gravă. Asasinatul de atunci a distrus procesul de pace dar a declanşat şi un război fratricid care fierbe încă".

E adevărat că dezbaterea în Israel continuă. Potrivit unui recent sondaj, un israelian din 5 este de părere că Yigal Amir trebuie iertat. In paralel, un eminent profesor israelian a relansat o veche teorie a conspiraţiei afirmând că moartea lui Rabin a fost orchestrată şi că adevăratul ucigaş nu este Amir ci unul din bodygarzii fostului premier.

In Israel, comemorarea asasinării lui Rabin se politizează şi mai mult după difuzarea unui film