Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron, din nou în China pentru o vizită axată pe dosare comerciale

macron.jpg

Emmanuel Macron si omologul sàu chinez Xi Jinping la Beijing, 9 ianuarie 2018
Emmanuel Macron si omologul sàu chinez Xi Jinping la Beijing, 9 ianuarie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Pentru a două oară de când a fost ales preşedinte, Emmanuel Macron efectuează începând de luni o vizită de stat în China. Pe agenda liderului francez figurează o serie de întâlniri economice şi culturale. Subiectele politice sensibile vor fi abordate mai discret sau deloc.

Cu ocazia primei sale deplasări în China în ianuarie 2018, Emmanuel Macron explicitase viziunea sa despre ce ar trebui să fie realaţia franco-chineză. Ocazie cu care se stabilise o foaie de parcurs bilaterală ce cuprindea acţiuni şi proiecte concrete. Tot atunci, liderul francez se angajase să revină o dată pe an în China. Zis şi făcut.

In cursul acestei noi vizite la faţa locului, Emmanuel Macron se va concentra pe chestiuni economice şi culturale. In contextul războiul comercial sino-american, Macron va căuta să evite Franţei şi Europei un astfel de conflict cu chinezii. Preşedintele francez să va descoperi Shanghai, marea metropolă din estul ţării înainte de a merge la Beijing. Ocazie cu care el va vizita târgul internaţional al importurilor şi va inaugura o antenă locală a Muzeului parizian de artă modernă şi contemporană Georges Pompidou. Palatul Elysée insistă pe faptul că "în centrul acestui program şi al schimburilor cu chinezii figurează apărarea intereselor economice şi comerciale franceze şi europene, cultura şi protecţia mediului".

In fine, în capitala Beijing, Emmanuel Macron se va revedea cu omologul său Xi Jinping cu care va aborda dosare internaţionale precum criza iraniană şi războiul comercial sino-american. Palatul Elysée estimează însă că această vizită în China "nu este neapărat" şi cadrul ideal pentru a discuta despre delicata situaţie de la Hong-Kong. La fel de puţin probabil este ca Macron să abordeze cu omologul său chinez dosarul uigurilor, etnie de confesiune musulmană extrem de dur reprimată de Beijing.

 
Emmanuel Macron, din nou în China pentru o vizită axată pe dosare comerciale