Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Romancierul francez Jean-Paul Dubois: premiul Goncourt pentru un roman despre injustiţie

jean-paul_dubois_2019_0.jpg

Jean-Paul Debois la RFI în august 2019
Jean-Paul Debois la RFI în august 2019
Image source: 
RFI/Catherine Fruchon-Toussaint

Jean-Paul Dubois este scriitorul căruia i s-a decernează anul acesta cel mai important premiu literar francez, Goncourt. El i-a convins pe membrii juriului cu un roman avînd un titlu atipic: "Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon", ceea ce ar da în româneşte "Nu toţi oamenii locuiesc în lume în acelaşi fel." În vîrstă de 69 de ani, născut la Toulouse, Jean-Paul Dubois este considerat un autor "discret şi popular", prezent în viaţa literară franceză de peste 30 de ani.

Cei care cunosc bine opera aceestui scriitor afirmă  că toate cărţile sale sunt marcare de "delicateţe şi profunzime umană". "L’Olivier", este numele editurii unde i-a apărut romanul, iar premiul consacră implicit şi munca acestei edituri mai puţin cunoscută, deşi prestigioasă. În general, marile edituri precum Gallimard, Grasset şi Seuil şi-au "împărţit" premiile Goncourt, iar mai nou a intrat în acest club elitist şi Actes Sud.

Acest roman are acum şansa de a se vinde în 300 000 de exemplare sau chiar mai mult. Jean-Paul Dubois povesteşte în cele 256 de pagini  ale cărţii viaţa unui om banal, pe nume Paul Hansen, care este de fapt şi naratorul. În momentul cînd cititorul face cunoştinţă cu acest personaj el se află, de doi ani, într-o închisoare din Quebec, condamnat pentru o crimă misterioasă. Criticii literari afirmă că acest roman este povestea unei lumi pe cale de dispariţie, o lume urmînd să fie înlocuită cu una plină de "injustiţie şi dispreţ".

Autorul şi-a rezumat în felul următor intenţiile în ce priveşte tematica romanului, în faţa jurnaliştilor prezenţi în mare număr la restaurantul Drouant, unde se întîlnesc pentru a delibera cei zece membri ai juriului, sub bagheta unei mari figuri a mediilor literare franceze, Bernard Pivot:

"Este un exerciţiu pe tema intimităţii. Am încercat să văd cum funcţionează lumea cînd îi accepţi brutalitatea, undeori duritatea, precum şi durerile vieţii, şi cum poţi să continui totuşi să trăieşti. Iar în momentul morţii sau cînd se termină viaţa să-ţi dai seama că nu eşti altceva decît fiul tatălui tău."

Acest roman recompensat acum cu premiul Goncourt este al 22-lea scris de Jean-Paul Dubois. Autorul a mai primit un premiu important, Femina, în 2004, pentru un roman intitulat "Une vie française" (O viaţă franceză).

Parcursul său a fost unul plin de experienţe intense, de altfel el declară că singurul lucru care îl interesează este viaţa. "Singura meserie adevărată este aceea de a trăi. Este cea mai grea dintre meserii, dar şi cea mai minunată. Si cere timp… Scriu pentru ca să pot cumpăra timp." Sunt cuvintele lui Jean-Paul Dubois reluate de Agenţia France Presse.

Bernard Pivot, preşedintele aşa-zisei Academii Goncourt care dă acest celebru premiu, l-a elogiat în felul următor pe Jean-Paul Dubois:

"Este un romancier care trăieşte în ritmul epocii sale, pentru el nu există frontiere, sensurile sunt amestecate, apele sunt amestecate iar destinele se catapultează unele pe altele. Îl consider un autor foarte modern în ce priveşte viziunea sa despre lume şi modul său de a scrie".

In tinereţe autorul a fost marcat de problemele cardiace ale tatălui său, de faptul că era stîngaci şi bîlbîit (a avut probleme de exprimare pînă la vîrsta de 15 ani, spune el), apoi de revoltele din 1968. A lucrat o vreme pe diverse şantiere, apoi ca fotograf de mobilă, apoi ca jurnalist în provincie. În 1984 a devenit "mare reporter” la revista Le Nouvel Observateur şi a făcut numeroase reportaje în Statele Unite - o altă experienţă importantă, şi de altfel atunci a început să scrie. Criticii îl compară cu Philipp Roth şi cu John Updike. Prima dată cînd a atras atenţia criticilor a fost în 1986 cu un eseu intitulat "Elogiu unui stîngaci într-o lume de ciungi". Alte titluri care l-au făcut popular sunt "Secesiune", "Keneddy şi eu", "Dacă această carte m-ar putea apropia de tine"… Jean-Paul Dubois poate fi citit şi în limba română, de exemplu cu romanul "Moştenirea" apărut anul trecut la Editura Minerva.

In acelaşi timp cu premiul Goncourt a fost decernat la Paris şi premiul Renaudot, unui scriitor popular, Sylvain Tesson veritabil explorator de spaţii inospitaliere. Cartea recompensată se numeşte "Pantera zăpezilor" şi a apărut la Gallimard.