Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron în China: comerţul şi cultura sunt priorităţile

macro.jpg

Emmanuel Macron a revenit în China un an si jumàtate dupà prima sa vizità la Xi Jinping
Emmanuel Macron a revenit în China un an si jumàtate dupà prima sa vizità la Xi Jinping
Sursa imaginii: 
REUTERS/Thomas Peter

Emmanuel Macron a început o vizită de stat de trei zile în China. Obiectivul preşedintelui francez este întărirea relaţiilor comerciale cu această uriaşă ţară în contextul războiului comercial sino-american. Numeroase contracte vor fi semnate în cursul acestei deplasări a lui Macron la Shanghai şi Beijing. Dialogul cu preşedintele chinez Xi Jinping despre drepturile omului se anunţă însă mai delicat.

Puţin probabil ca Emmanuel Macron să evoce chestiunea drepturilor omului cu omologul său chinez. Dealtfel, nu e sigur că preşedintele francez va aborda cu Xi Jinping nici măcar dosare de actualitate fierbinte precum situaţia de la Hong-Kong sau soarta uigurilor, minoritatea musulmană din China asuprită de oficialii de la Beijing.

Chestiunile comerciale figurează drept prioritatea numărul unu a acestei vizite prezidenţiale franceze în China – a doua de când a ajuns Emmanuel Macron la Palatul Elysée. Seful statului francez a promis dealtfel anul trecut, când a fost prima oară la Beijing, că va reveni în fiecare an în China. De această dată a venit însoţit de 50 de patroni ai unor grupuri mari precum Airbus sau L’Oréal dar şi ai unor start-up-uri de genul Devialet şi Deezer.

In particular, Emmanuel Macron speră să le vândă – în fine - chinezilor o uzină de reciclare a deşeurilor radioactive după 10 ani de negocieri. Preşedintele Franţei doreşte de asemenea că promoveze agricultura franceză după ce la precedenta lui vizită în China, anul trecut, reuşise să obţină ridicarea embargoului chinez pe carnea de vită franceză care era în vigoare de 17 ani... In fine, Macron ar vrea să profite de criza porcină din China ca să le vândă chinezilor mai mulţi porci francezi dar şi pui.

Pe scurt, pe plan economic deci, liderul de la Paris vrea să „reechilibreze relaţiile biletarale”. Chiar dacă în aceste trei zile de vizită, Franţa şi China vor semna circa 40 de contracte în sectoare precum aeronautica şi energia, deficitul comercial al Franţei cu China este enorm: 29 de miliarde de euro.

Franţa pledează pentru un „dialog franc” cu China

Emmanuel Macron se va exprima marţi la Shanghai unde va inaugura celebrul Târg internaţional al importurilor, manifestare la care Franţa este invitată de onoare a ediţiei din acest an. Ocazie cu care liderul francez îşi va putea prezenta viziunea despre cum ar trebui să fie relaţiile comerciale dintre China şi Franţa şi, mai general, între China şi Europa. Dealtfel, preşedintele Franţei a sosit în China însoţit de ministrul german al Educaţiei şi de comisarul european la Agricultură.

Nu trebuie uitat că Macron a apărat dintotdeauna o viziune multilaterală a lumii, o viziune opusă deci celei protecţioniste promovate de liderul de la Casa albă, lucru ce este apreciat în China. Parisul este de părere că „SUA pun întrebările bune dar nu aduc întotdeauna cele mai corecte răspunsuri”. In locul confruntării directe cu uriaşul asiatic, Franţa pledează mai degrabă pentru un „dialog franc” cu China.

A doua şi ultimă prioritate afişată a lui Emmanuel Macron în cursul acestei vizite în China este cultura, sector în care cooperarea este excelentă. Preşedintele Franţei va inaugura astfel pe West Bund din Shanghai o antenă locală a Centrului de artă contemporană Georges Pompidou sau Beaubourg cum mai este cunoscut. Proiectul a fost lansat la precedenta vizită a lui Macron în China – ianuarie 2018 – şi iată deci că el se concretizează acum, un an şi jumătate mai târziu. Emmanuel Macron a prevăzut cu această ocazie să dejuneze marţi cu o serie de artişti chinezi în acest nou spaţiu cultural-expoziţional. Un preşedinte care este însoţit în voiaj şi de actorul şi regizorul Guillaume Canet care pregăteşte un nou film cu Astérix. Semn al globalizării, o parte din acţiunea viitoarei pelicule se va petrece în China...

 
Emmanuel Macron în China: comerţul şi cultura sunt priorităţile