Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irak: revolte vizînd căderea regimului, spectrul haosului la orizont

2019-10-28t000000z_1845876177_rc1efc6bf8f0_rtrmadp_3_iraq-protests_0.jpg

Irak, manifestaţii studenţeşti la Kerbala pe 28 octombrie 2019
Irak, manifestaţii studenţeşti la Kerbala pe 28 octombrie 2019
Image source: 
REUTERS / Abdullah Dhiaa al-Deeen

În Irak forţele de securitate au tras luni 4 noiembrie cu gloanţe reale în manifestanţi la Bagdad, într-un context de revoltă generalizată şi de paralizie a întregii ţări. De pe 24 octombrie încoace mişcarea contestatară nu şi-a pierdut din intensitate iar manifestanţii vor plecarea de la putere a actualei conduceri. 

Într-o ţară în care totul este deja foarte complicat şi încă de multă vreme, aceste revolte ar putea aduce de-a dreptul haosul. Irakienii au început să-şi exprime nemulţumirile de pe date de întîi octombrie, revendicările lor fiind în primul rînd economice şi legate de corupţia endemică din Irak. Puterea a oscilat între dialog şi represiune. În jur de 260 de persoane şi-au pierdut viaţa în context de represiune. Mai multe promisiuni de reforme au fost făcute, inclusiv aceea de organizare a unor alegeri anticipate, în contextul dialogului.

Manifestanţii par să nu aibă încredere în puterea de la Bagdad iar liderii lor, unii improvizaţi, din rîndurile sindicatelor sau ale studenţilor, au lansat un apel la grevă generală şi neasculare civilă.

In spatele multor manifestaţii s-ar putea să se afle însă şi forţe obscure sau pur şi simplu adepţii instituirii unei republici islamice în Irak. Agenţia France Presse evocă prezenţa masivă pe străzi, în oraşele sfinte Kerbala şi Najaf, a "studenţilor în religie", ori aceştia nu pot fi la mare distanţă idelogică de ceea ce vor talibanii în Afganistan. Unii comentatori afirmă însă că actuala mişcare de contestaţie s-a născut spontan, ceea ce ar fi o premieră din 2003 încoace, de la căderea lui Sadam Hussein.

Protestatarii irakieni mai acuză Iranul că ar fi "arhitectul" sistemului politic din Irak, şi cer ca iranienii să nu se mai amestece în treburile irakiene. Ceea ce este greu de imaginat dat fiind că 60 la sută dintre cei 39 de milioane de irakieni sunt şiiţi, deci la fel ca 89 la sută dintre iranieni. Pentru momentul apelurile la calm ale comunităţii internaţionale, ca şi ale responsabililor de la Bagdad, nu au avut ecou în Irak, iar faptul că regimul recurge la noi represalii riscă să agraveze tensiunile.