Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lech Walesa în Libération: „Polonezii i-au spart câţiva colţi ursului sovietic”

walesa.jpg

Lech Walesa în Centrul de solidaritate europeanà pe care l-a creat la Gdansk, în Polonia
Lech Walesa în Centrul de solidaritate europeanà pe care l-a creat la Gdansk, în Polonia
Image source: 
Renata Dabrowska/liberation.fr

Lech Walesa, fost preşedinte al Poloniei şi figură de seamă a rezistenţei contra Uniunii soviectice în anii 80, a acordat un lung interviu ziarului Libération. El revine astfel asupra căderii zidului de la Berlin pe 9 noiembrie 1989, eveniment la care a participat, indirect, şi sindicatul Solidarnosc, cofondat de Walesa.

Lech Walesa, electrician polonez la şantierele navale din Gdansk, devenit lider al sindicatului Solidarnosc, a combătut comunismul încă din 1980. Din acest motiv, în 1981 va fi dealtfel încarcerat iar în 1983 va primi Nobelul pentru pace. Artizan al tranziţiei democratice paşnice din Polonia, Lech Walesa a fost preşedinte al ţării sale între 1990 şi 1995. In 2000 el se va retrage din viaţa politică iar în 2006 va rupe relaţiile cu Solidarnosc. Astăzi, fostul lideri sindical şi politic se ocupă de fundaţia sa şi de Centrul european al solidarităţii, muzeu pe care-l dedică luptei sale politice. In acest local, îmbrăcat cu tricoul opozanţilor regimului conservator polonez actual, Lech Walesa i-a primit pentru un interviu pe confraţii noştri de la Libération.

Pentru început, el revine asupra evenimentelor care aveau să preceadă căderea zidului de la Berlin. „Eram la Varşovia pe 9 noiembrie 1989 unde urma să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai guvernului vest-german. Erau acolo printre alţii cancelarul Helmut Kohl şi vice-cancelarul Hans-Dietrich Genscher. Când am intrat în sală i-am întrebat: „Domnilor, sunteţi pregătiţi? Pregătiţi pentru că dintr-o clipă în alta, zidul Berlinului va cădea”. Genscher mi-a răspuns: „Am vrea să avem noi astfel de probleme dar nu este ceva pe care noi o să-l trăim. Pomi înalţi vor creşte pe mormintele noastre până când va cădea zidul”. In cele din urmă, germanii au fost nevoiţi să-şi scurteze vizita în Polonia pentru că zidul de la Berlin chiar căzuse” îşi reaminteşte Lech Walesa.

In continuarea interviului acordat lui Libération, ex-liderul Solidarnosc notează că „dacă germanii, ca şi americanii, îşi bazau gândirea şi previziunile pe cărţile de istorie, polonezii au neglijat aceste realităţi pentru a avansa mai departe. Aveam alte metode de calcul. Noi ştiam de exemplu că-l avem pe Papa Ioan-Paul al doilea, ştiam că sovieticii sunt împotmoliţi în Afganistan şi că economia lor este la pământ. Mai ales însă, observasem că în ultima vreme îşi schimbaseră des liderii: Leonid Brejnej, Iuri Andropov; Constantin Cernenko şi Mihail Gorbaciov s-au schimbat la putere între anii 1982 şi 1985. Fiecare dintre ei a contribuit la destabilizarea sistemului. In Polonia noi am înţeles că avem o fereastră de oportunitate excepţională. Era o şansă pe care riscam să n-o mai avem altădată. Cert, zidul Berlinului a fost demolat de germani dar putem spune că polonezii i-au spart câţiva colţi ursului sovietic. Si când ursul nu a mai fost capabil să muşte, atunci alte naţiuni au început să se ocupe de propriile lor afaceri” spune Lech Walesa.

In dialogul purtat cu jurnaliştii de la Libération, fostul lider Solidarnosc povesteşte apoi cum s-au organizat pe atunci ca să destabilizeze ursul sovietic. „Am organizat manifestaţii şi am creat organizaţii. Ca să opreşti acele manifestaţii ar fi trebuit să tragă în 10 milioane de oameni. Era deci imposibil! E nevoie doar de o mică scânteie şi de un singur chibrit ca să dai foc complet unui oraş” e de părere Walesa. El mai spune că „în anii 1988-1989 ne-am gândit că dacă Solidarnosc-ul polonez pierde lupta, creeăm un fel de Solidarnosc est-european pentru a ne lupta toţi împreună. In cele din urmă însă, noi polonezii am reuşit singuri”.

In finalul interviului acordat lui Libération, Lech Walesa constată că ”dărâmarea zidului de la Berlin a fost un simbol foarte reuşit al prăbuşirii comunismului. Aveam nevoie de simboluri vizuale iar o poză cu mine sau cu Gorbaciov stând pe gânduri în acele momente nu aveau nicio putere vizuală pe lângă imaginea zidului care se prăbuşeşte”.

Intrebat cum i se pare Europa, 30 de ani după căderea zidului, Walesa e critic. „Trebuie să ne imaginăm un nou sistem economic, trebuie să schimbăm structurile care există de prea multă vreme şi care nu mai sunt adaptate – precum ONU şi NATO – şi trebuie să găsim o soluţie în faţa populismelor şi minciunilor de stat. Trebuie să ameliorăm democraţia!”

 
Lech Walesa în Libération: „Polonezii i-au spart câţiva colţi ursului sovietic”