Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Fedorovski: “Zidul a căzut întrucît Gorbaciov a refuzat să ucidă pentru a guverna”

gorbachev_2014_0.jpg

Mihail Gorbaciov în 2014
Mihail Gorbaciov în 2014
Image source: 
AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

Trecerea a 30 de ani de la căderea zidului de la Berlin suscită numeroase comentarii şi analize în Franţa. Iar unele mărturii au un rol important pentru înţelegerea acelui moment de accelerare a istoriei. Scriitorul de origine ucraineană Vladimir Fedorovski, fost diplomat sovietic şi colaborator al lui Mihail Gorbaciov, evocă, în cotidianul Le Figaro, unele evenimente petrecute în culise, cu cîteva luni înainte de căderea zidului de la Berlin.

După dezmembrarea Uniunii Sovietice, Vladimir Fedorovski a optat pentru o carieră de scriitor şi s-a stabilit în Franţa unde a şi primit cetăţenia franceză în 1995. Cea mai recentă carte a sa retrasează destinul scriitorului Boris Pasternak, autorul romanului “Doctorul Jivago”. Vladimir Fedorovski consideră de altfel că apariţia acestui roman în străinătate a însemnat prima “lovitură de tîrnăcop” dată zidului de la Berlin. Reamintim că romanul “Doctorul Jivago” a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru literatură în 1958, iar ulterior, la Hollywood, în 1966, a fost realizat un memorabil film după cartea scriitorului rus.

Vladimir Fedorovski ţine să precizeze în Le Figaro că prăbuşirea zidului de la Berlin nu s-ar fi putut produce pe 9 noiembrie 1989 dacă la Moscova nu s-ar fi aflat la putere un lider reformator înconjurat de o echipă reformatoare. În Germania erau staţionaţi 500 000 de soldaţi sovietici în urmă cu 30 de ani. Iar KGB-ul l-a informat pe Gorbaciov că dispunea de un plan de intervenţia în cazul în care germanii ar fi forţat unificarea. Vladimir Fedorovski evocă în interviul său un moment precis, care s-a derulat pe 10 iunie 1989, cînd Gorbaciov şi echipa sa au înţeles un lucru: şi anume că vor deveni ostaticii KGB-ului şi ai armatei dacă vor accepta recursul la forţă.

Decizia lui Gorbaciov de a nu folosi forţa a avut însă şi alte motivaţii. Citez din ce spune Vladimir Fedorovski: “În realitate, arhitecţii a ceea ce s-a numit Perestroika au ajuns la concluzia că regimul sovietic era criminal şi că trebuia ieşit din această logică. Zidul a căzut întrucît Gorbaciov a refuzat să ucidă pentru a guverna”.

Iată o concluzie care merită tot respectul, ca şi liderul care a pus-o, în urmă cu 30 de ani, în aplicare. Deşi Gorbaciov a devenit între timp, după cum arată mulţi alţi observatori, unul dintre cei mai detestaţi oameni din Rusia.     

Matei Vișniec, despre căderea Zidului Berlinului