Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul face un pas suplimentar spre ieşirea din acordul nuclear

rohani.jpg

Presedintele Iranului, Hassan Rohani, anuntând reluarea îmbogàtirii de uraniu, 5 noiembrie 2019
Presedintele Iranului, Hassan Rohani, anuntând reluarea îmbogàtirii de uraniu, 5 noiembrie 2019
Sursa imaginii: 
HO / Iranian Presidency / AFP

Teheranul a anunţat că-şi reia activităţile de îmbogăţire a uraniului. Astfel, Iranul se îndepărtează puţin mai mult de angajamentele luate în faţa comunităţii internaţionale în 2015.

Anunţul a venit de la Hassan Rohani. Preşedintele Iranului s-a exprimat la televiziune anunţând că ţara sa îşi va relua activităţile de îmbogăţire a uraniului la uzina din Fordo.

Din 2015, de când Iranul a semnat la Viena cu comunitatea internaţională un acord privind programul său nuclear, cele peste o mie de centrifuge de la centrala din Fordo, aflată la sud de Teheran, se învârteau în gol. „Incepând de mâine vom începe să injectăm gaz de uraniu la Fordo” a precizat Rohani referindu-se la procedeul utilizat de iranieni pentru a produce uraniu îmbogăţit.

Deciza Iranului era de aşteptat. Regimul molahilor dăduse 60 de zile partenerilor săi din acord – Franţa, China, Marea Britanie, Rusia şi Germania – să găsească o soluţie pentru a ocoli sancţiunile impuse unilateral de americani. Ultimatumul a expirat luni, fără ca părţile să fii ajuns la vreun rezultat. Republica islamică şi-a pus aşadar în practică „a patra etapă” a planului ei de reducere a angajamentelor luate în materie nucleară.

Teheranul a început această retragere treptată din acord în luna mai, după ce SUA s-au retras anul trecut din acord şi au impus din nou sancţiuni Iranului, lucru care-i afectează dur economia. In paralel, ţările europene nu au făcut nimic concret pentru a permite Iranului să-şi exporte ţiţeiul şi să aibă relaţii bancare normale cu restul lumii.

Relansând maşinile de la Fordo, mai performante decât precedentele, Iranul va putea produce 5 kilograme de uraniu îmbogăţit pe zi.

In ciuda acestei escalade, preşedintele Rohani a declarat că „a 4-a etapă, ca şi precedentele trei, este reversibilă”. Teheranul repetă că este mai departe ataşat acordului de la Viena şi că va aplica din nou toate angajamentele luate dacă şi restul părţilor le respectă pe ale lor.

Rusia s-a declarat „preocupată” de acest anunţ al Teheranului în timp ce Londra, Paris şi Berlin, într-un comunicat comun, cer Iranului să revină asupra acestei decizii.

 
Iranul face un pas suplimentar spre ieşirea din acordul nuclear