Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cartea-şoc a lui Alexandre Benalla

benalla.jpg

Alexandre Benalla la senatul francez, septembrie 2018
Alexandre Benalla la senatul francez, septembrie 2018
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau

Alexandre Benalla, fostul consilier prezidenţial al lui Emmanuel Macron, revine în actualitatea ...literară. Intr-o carte-surpriză ieşită acum în librării şi intitulată „Ceea ce ei nu vor ca să spun”, Benalla dezvăluie „secretele” lui de la Elysée.

Revista Le Point care vine cu informaţiile despre această carte neaşteptată – erau anunţate pentru mai târziu două volume semnate de Alexandre Benalla – publică şi cele mai piperate fragmente din acest volum impresionant de 280 de pagini.

Cartea e un amestec de pledoarie, autobiografie şi amintiri de la Elysée unde Benalla a petrecut un an pe post de consilier până la declanşarea afacerii care-i poartă numele şi care este legată de intervenţia sa violentă contra unor manifestanţi de întâi mai 2018.

Ex-consilierul prezidenţial recunoaşte că „a comis erori. Sunt însă departe de a fi singurul responsabil al acestui naufragiu. Puterea m-a folosit ca pe o siguranţă electrică şi când a avut nevoie de mine atunci am sărit. Am fost ignorant şi naiv” spune Benalla într-un interviu acordat lui Le Point. Fostul colaborator al preşedinţiei revine şi asupra paşapoartelor diplomatice de care a beneficiat, relaţiile dubioase pe care le întreţine cu anumite persoane şi contractele pe care le-a semnat în străinătate graţie cărţii sale de vizită.

Nu în ultimul rând, Alexandre Benalla povesteşte cum a trecut de la socialişti în tabăra lui Macron, ce l-a fascinat la cel care în 2016 nu era decât candidat la preşedinţie. Prezentându-se drept cel care a dorit să reformeze securitatea palatului prezidenţial, Benalla se declară convins că prăbuşirea lui, afacerea în care a fost implicat, se datorează doar „oamenilor îmbrăcaţi în costume gri care populează palatul Elysée”.

Cel care pozează pe post de victimă şi recunoaşte că poate fi „uneori borderline” la cei doar 28 de ani pe care îi are, spune că vrea să se prezinte anul viitor la municipale.

 
Cartea-şoc a lui Alexandre Benalla