Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trupul unui general napoleonian, regăsit în Rusia două secole după moartea sa

gudin.jpg

Cadavrul lui Charles Etienne Gudin a fost gàsit în iulie si a putit fi identificat gratie unor teste ADN
Cadavrul lui Charles Etienne Gudin a fost gàsit în iulie si a putit fi identificat gratie unor teste ADN
Sursa imaginii: 
AFP/lepoint.fr

Trupul neînsufleţit al lui Charles Etienne Gudin, unul dintre cei mai valoroşi generali ai lui Napoléon, a fost găsit în iulie la Smolensk, în Rusia. Mort în august 1812, militarul a putut fi identificat recent cu precizie graţie unor teste ADN.

E vorba despre o descoperire majoră, estimează mai toţi istoricii francezi citaţi de Le Point. Revista franceză a urmărit îndeaproape această aventură ştiinţifică inedită.

Pentru a identifica scheletul generalului Charles Etienne Gudin, ucis în urma bătăliei de la Valutina Gora din 19 august 1812, oamenii de ştiinţă au folosit ADN-ul apropiaţilor generalului. În particular, s-au făcut analize pe cadavrul fratelui generalului, Pierre César Gudin, şi el general al lui Napoléon. De asemenea s-au luat probe genetice şi de pe cadavrele mamei şi fiul său.

Charles Etienne Gudin, foarte apreciat de Impăratul Napoléon, cu care fusese coleg la şcoala militară de la Brienne, se remarcase în mai multe bătălii în Prusia şi apoi la Wagram, în Austria. În 19 august 1812, la Valutina Gora, generalul a fost rănit de o ghiulea de tun, ceea ce a necesitat amputarea piciorului său stâng. Trei zile mai târziu, în 22 august 1812, Charles Etienne Gudin murea la doar 44 de ani din cauza cangrenei.

În august 1812, trupele franceze şi cele ale ţarului rus se luptau la frontiera Rusiei. Două zile după bătălia de la Smolensk, ceva mai departe, la Valutina Gora, trupele franceze erau conduse de mareşalul Ney. Generalul Charles Etienne Gudin dirija 10.000 de oameni şi 14 tunuri. "A fost unul dintre ofiţerii cei mai recomandabili prin calităţile sale atât morale cât şi de curaj pe câmpul de luptă", avea să spună despre el Bonaparte la aflarea morţii lui Gudin. Legendă sau nu, se spune că militarul ar fi murit în braţele Impăratului care plângea. Dealtfel, din ordinul lui Napoléon, inima generalului a fost scoasă şi adusă în Franţa unde se află inhumată la cimitirul parizian Père Lachaise, în timp ce restul trupului a fost îngropat în citadela de la Smolensk. Numele lui Gudin este gravat pe Arcul de Triumf din Paris iar bustul său se află în galeria bătăliilor de la Versailles.

Găsit graţiei pasiunii unui istoric cu un trecut controversat

Echipa arheologului Pierre Malinowski a descoperit cadavrul în luna iulie, într-un parc public din Smolensk. Istoricii au afirmat foarte repede că este vorba de scheletul lui Gudin pentru că-i lipsea piciorul stâng. Testele ADN ulterioare au fost făcute la cererea unuia dintre descendenţii lui Gudin, Albéric d'Orléans.

Această confirmare, două secole după moartea sa în cursul campaniei din Rusia, i-ar putea deschide fostului militar porţile Invalizilor. Rămăşiţele sale vor fi în curând repatriate în Franţa iar o ceremonie ar putea fi organizată în prezenţa lui Emmanuel Macron şi a omologului său rus Vladimir Putin. "Cei doi preşedinţi sunt entuziasmaţi de această poveste", spune Malinowski.

Istoric de meserie, Pierre Malinowski s-a instalat în Rusia acum doi ani după ce în Franţa a avut o carieră foarte controversată. A fost în Legiunea străină, apoi asistent parlamentar al liderului de extremă dreaptă Jean-Marie Le Pen la Parlamentul european şi apoi a ajutat doi piloţi francezi implicaţi într-un trafic cu droguri să evadeze. Fără să-şi renege trecutul de extremă dreaptă, Malinowski spune că s-a retras din politică pentru a se dedica primei sale pasiuni, istoria.

Bazat la Moscova unde este foarte apropiat Kremlinului - s-a văzut de mai multe ori cu Vladimir Putin şi este în contact permanent cu purtătorul de cuvânt al acestuia - istoricul este încântat că e la originea primei descoperiri a unui cadavru de general francez în Rusia. Din spusele ziarului La Croix, "şeful Kremlinului i-ar fi declarat lui Malinowski că e gata să-i pună la dispoziţie un avion ca să repatrieze în Franţa trupul lui Charles Etienne Gudin".

 
Trupul unui general napoleonian, regăsit în Rusia, două secole după moartea sa